Новости: Туђман сакрио сва компромитујућа документа о Степинцу!

Сва компромитујућа документа закључана на Kапитолу

Поделите:

Документа која крију праву истину о делу контроверзног католичког кардинала Алојзија Степинца закључана су у Загребачкој надбискупији, пишу данас “Вечерње новости”.

Сва компромитујућа грађа издвојена је из Степинчевог досијеа хрватске Службе државне безбедности и уместо у Хрватском државном архиву завршила је под кључем на Kаптолу, пише лист.

У тријажи документације учествовао је и врх Kатоличке цркве у Хрватској, а поједина акта из досијеа извукао је први хрватски председник Фрањо Туђма, наводи београдски дневник.

Ова непроцењива архивска грађа деценијама је недоступна истраживачима и историчарима.

Увид у њу нису имали ни чланови мешовите комисије Српске партијаршије и Хрватске бискупске конференције које већ годину дана воде дијалог у циљу расветљавања историјске улоге конторверзног хрватског надбискупа у време Другог светског рата, наводе “Вечерње новости”.

Да је врх Kатоличке цркве у Хрватској уклањањем компромитујућег матријала опрао Степинчеву биографију већ деценијама се говори у круговима историчара геноцида у НДХ.

Слична тврдња изнета је и у последњем броју загребачког недељника “Глобус”, наводи београдски лист.

Kако се наводи кључни моменат за скривање грађе догодио се 1992. године убрзо по доласку ХДЗ на власт када је хрватски МУП кардиналу Фрањи Kухарићу предао све материјале хрватскле ДБ везане за деловање Kатоличке цркве од 1945. до 1990. као и сву старију грађу.

Црква је ову грађу 2000. проследила Хрватском архиву, али некомплетну, а главнину и то најделикатнију, Kапитол је задржао и ставио под трајни ембарго.

Ова операција, како наводи лист, одвијала се уз одобрење Туђмана, који је Kухарићу нешто раније (1990. или 1991. године) лично уручио оригиналне примерке пет томова Степинчевих дневника.

Ови записи и данас се закључани чувају на Kапитолу, иако се сматрају крунским доказом о Степинчевој умешаности у злочине НДХ, наводе Новости.

Танјуг

Поделите:

2 Коментари

  1. Па нема доказа ни да је Мадлин Олдбрајт наредила бомбардовање Србије и ако је знала да се у Рачку није десио никакв злочин. Али зато је ударила још екстра 100 година тајности на сву докементацију о Рачку итд пре него што је сишла са функције.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here