Нуклеарне силе имају око 15.000 бојевих глава

Поделите:

Стокхолмски међународни институт за истраживање мира (СИПРИ) објавио је годишњи извештај о нуклеарном наоружању, у коме се наводи да укупна количина нуклеарног оружја у свету наставља да се смањује, али да државе које поседују нуклеарно наоружање настављају његову модернизацију.

Kако се наводи, у 2017. години девет држава – САД, Русија, Велика Британија, Француска, Kина, Индија, Пакистан, Израел, Северна Kореја – поседују око 4.150 оперативних нуклеарних бојевих глава, а ако би се рачунале све нуклеарне главе, ове државе заједно имају их 14.935 (у 2016. години било их је 15.395), преноси РТС.

Смањење укупног броја нуклеарних бојевих глава у највећој мери је резултат договора Русије и САД, које још увек поседују 93 одсто укупног нуклеарног наоружања у свету, међутим упркос споразуму, процес редукције нуклеарних арсенала тече полако, сматра СИПРИ.

И Русија и САД имају скупе програме модернизације нуклеарних арсенала – САД планира да потроши чак 400 милијарди долара на подршку нуклеарним снагама у периоду од 2017. до 2026. године.

Због тога је, наводи се у извештају, будућност нуклеарног наоружања у свету непредвидива.

 

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here