НУНС и НДНВ тврде да у медијима, НВО и партијама нема ни једног јединог страног агента

Поделите:

НЕЗАВИСНО удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) оценили су данас да су изјаве функционера БИА Марка Парезановића и председника Србије Александра Вучића о томе да у појединим медијима, невладиним организацијама и опозиционим партијама активно делују страни агенти изузетно опасне и да могу да се читају као озбиљна претња слободи изражавања и критичкој мисли.

“Власт и медији блиски власти последњих година су потпуно ревитализовали реторику деведесетих, којом се свако ко износи критички став проглашава за ‘страног агента’ или ‘издајника’. У атмосфери промоције мржње и насиља, у којој живимо, то етикетирање на најозбиљнији начин угрожава безбедност прозваних”, навела су та новинарска удружења.

Парезановић је недавно изјавио да су највећа претња Србији страни агенти који делују у медијима, невладиним организацијама и опозиционим странкама, а Вучић је потврдио наводе о деловању агената, уз констатацију да они “немају утицај у српском друштву”.

“НУНС и НДНВ подсећају да су поједине организације и појединци блиски власти већ покретали иницијативу да се, по угледу на руски модел, праве регистри ‘страних плаћеника’, са јасним циљем да ти регистри постану спискови за одстрел”, додаје се у саопштењу.

(Бета)

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here