Нутела се спрда са потрошачима

Поделите:

Мари Пол Бенаси, директорка Главне управе за правосуђе и заштиту потрошача при Европској комисији, на округлом столу о правима потрошача у Загребу, рекла је да су разлике у квалитету Нутеле резултат различитих рецепата у производњи, као и традиције и укуса потрошача.

Протеклих година различите студије у неким државама, чланицама Уније указале су на то да постоје разлике у саставу и карактеристикама истих робних марки између, углавном, тржишта источних и “старих” чланица.

Према мишљењу Kомисије, њихови резултати због различитих начина прикупљања узорака, испитивања и тумачења података нису упоредиви.

На панел дискусији “Дијалог о правима потрошача” која је у петак одржана у Загребу, у организацији Министарства економиј, предузетништва и забата и Представништва Европске комисије у Хрватској, велика је пажња била посвећена проблему дуалног квалитета производа на европским тржиштима.

У расправи је било речи и о случају разлика у квалитету Нутеле.

“Разговарали смо с Ферером, власником производа Нутеле и они су нам објаснили да имају два рецепта. Оригинални је рецепт онај из Италије, а доступан је у свим земљама чланицама осим у Немачкој. Тамо се користи другачији рецепт”, рекла Бенаси.

“Фереро ради на промени рецепта с циљем да приближи италијански рецепт свим потрошачима. У Хрватској ће бити доступан оригинални италијански рецепт, као у Француској и осталим земљама чланицама”, додала је Бенаси.

Бенаси је рекла да не постоји јасна дефиниција квалитета у Европској унији и да пуно тога зависи од традиције и укуса људи.

Нутела која се продавала у Хрватској садржавала је већи удео сурутке, која је јефтинија сировина од обраног млека чији је удео био већи у немачкој Нутели.

Закон ЕУ о потрошачима забрањује непоштене трговачке праксе попут навођења купаца да верују да су одређени производи једнаки у свим земљама јер се налазе у идентичној амбалажи и под истим називом, иако се знатно разликују по саставу и карактеристикама.

ФоНет

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here