О геноциду у Јасеновцу у британском парламенту

Поделите:

Јасеновац и Холокауст Меморијална Фондација (ЈХМФ) из Лондона, под патронатом британских посланика, одржала је историјско предавање у британском парламенту о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата у НДХ.

Предавање, које је синоћ одржала директорица Драгана Томашевић, првенствено је имало за циљ да едукује парламентарце, дипломате из различитих земаља света и професоре најпрестижнијих универзитета у Лондону, који никада нису чули за католичко хрватске злочине у НДХ, али и да упозори на историјски ревизионизам у најмлађој чланици европске уније, саопштила је Фондација.

Томашевић је посебно истакнула чињеницу да је НДХ једина у свијету која је имала концентрационе логоре за децу, те да је геноцид над овим просторима данас исполитизиран.

Проблем ревизионизма историје је такође препознат од Светског Конгреса Јевреја, који је прије три недеље кренуо у интернационалну кампању, а овај корак је поздрављен и од стране Фондације, стоји у саопштењу.

Као пример како један обичан човек може да направи велику разлику, Томашевић је навела рад Давида Сладека, чешког фото новинара, аутора књиге и изложбе “Неизговорени геноцид”, коју је ЈХМФ помогла да угледа светлост дана.

Сладек је званицама препричао искуства Добриле Кукољ, Данице Праштало и Миле Вучковца, преживелих логораша, а званице су могле и да погледају изложбу након предавања.

Скуп је отворио проф др Србољуб Живановић, предсједник Интернационалне Комисије за откривање истине о Јасеновцу, а скупу су присуствовали разни посланици британског парламента, као и велики број дипломата, међу којима су били и аташе Србије, амбасадор БиХ, те професори са престижних универзитета у Британији, наведено је у саопштењу.

 

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here