O katastrofalnom stanju u Eparhiji mileševskoj

Podelite:

Svedoci smo da se Eparhija mileševska u poslednje dve godine, dok je na njenom čelu Episkop Atanasije, polako gubi svoj ugled kod verujućih koji u raškoj oblasti imaju vere još samo u ovu instituciju. To se naročito primećuje iz činjenice da je vledika još prvi dan kada je kročio u Eparhiju mileševsku izgubio kompas.

Nisu ga slučajno napali da uživa da popije koju čašu više. Odao je svoj stari porok još pri svojoj prvoj kanonski učinjenoj poseti manastiru Đurđevića Tara kada su ga pijanog, posle nejasno izgovorene besede (postoji i audio i video zapis i svedočanstvo mnogih prisutnih uglednih zvanica), bukvalno odneli u auto i odvezli u Pljevlja da dođe sebi. Ima još nebrojano slučajeva o njegovim pijanstvima koje ćemo kasnije izneti u obraćanjima. Nećemo prećutati ni jedno skorije pijanstvo (o kome takođe postoji svedočanstvo), kada je u Novoj Varoši trebalo da odsluži Liturgiju na kojoj je rukopoložio Mišela Memiševića koji je doveden kao rešenje „Oj turčine za nevolju kume“ na mesto premeštenog sveštenika L.V. koji sa suprugom i četvoro maloletne dece mora da ide u Pljevlja zbog izmišljene afere. Episkop nije stao iza svoga sveštenika nego veruje kojekakvim glasinama i halabuci civila pa je tako naterao sveštenika da svoju nevinost zatraži pred Građanskim sudom. Kada se glasine pokažu lažnima i kada sud presudi u korist sveštenika L.V., pitamo Vladiku da li će smeti da pogleda u oči dece ovog prognanog sveštenika koja u Crnoj Gori nemaju pravo ni na zdravstvenu knjižicu. Ako li se desi da iste glasine kruže za nekoga drugog, njemu bliskog, onda „puj pike, ne važe“.

Sada znamo da je Njegov ključni razlog dolaska u Eparhiju mileševsku da nađe sigurno uhlebljenje za sebe i sebi bliske: šuraka Zorana Jurišića i drugu ključnu osobu kroz koju se ogleda i taj njegov drugi greh ljubavi i pobude prema Gospođici Aleksandri Jurišić koja se pominje sa velikom ljubavlju i poštovanjem, verovatno zbog minulog rada. Te persone se ne pojavljuju u Prijepolju a vode sav crkveno-kanonski poredak, polako privatizujući imovinu Eparhije mileševske. Primaju plate kao da rade u Američkoj ambasadi a ne kao kobajagi šef kabineta i savetnica za medije, kulturu i prosvetu Eparhije mileševske. Njima se plate redovno isplaćuju a za sveštenički staž i zdravstveno osiguranje nema!

U toj raboti im pomažu dva potrčka, jedan je sveštenik Stanko, namesnik novovaroški a drugi je sveštenik Igor namesnik prijepoljski, no tu nema mesta bojazni jer njihova pamet nije ni za osam nogu. I oni imaju sve moguće privilegije, sami sebe kontrolišu da bi sve bilo što legalnije pa su uz to što su namesnici ujedno i starešine, blagajnici, sekretari i magacioneri u svojim hramovima, iako u tim hramovima postoji drugo bratstvo. Ovaj prvi sklon kleptomaniji krade novac sa ikona ispred kolega krijući u čarape a ovaj drugi arogantan, sa previsokim mišljenjem o sebi, po oceni vernika. Kakvu mu oni čorbu skuvaju, takvu će i pojesti. Sinodska komisija bi mogla da po odredbama ustava proveri ove činjenice.

Poslednje lažno svedočenje jeste skoro uplitanje u raspravu na sajtu Borba za veru, gde ga brane kao nevinog, čupajući ga da još koji mesec preživi džabalebareći i smišljajući kako da ostane na vladičanskom tronu. Upliću i ljude civile kako bi slali pisma odbrane manipulišući i Gospodinom L.K. iz Nove Varoši. Ali eto veće bruke od one prve. Ne polazi im za rukom.

Jedna smo od retkih eparhija koja nije a već je davno trebala, među prvima, proslaviti jubilej Autokefalnosti SPC a o tome ni pomena. Zbog nespremnosti i nesposobnosti Episkopa, proslava jubileja 800 godina manastira Mileševa je odgođena za 2020. godinu, ako i tada bude proslave. Polako se stvara nervoza i u narodu koji postavlja pitanje pred Mileševom, „Sveti Savo, šta dočekasmo“?

Ima još mnogo pitanja na koja ćemo zatražiti odgovore upućujući ovo pismo Patrijarhu srpskom, svetom Sinodu i drugima.

 

Stojeći u istini:

 Sveštenstvo i verni svetosavci

Borba za veru

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here