О закулисним дешавањима у СПЦ: Ево зашто је заћутао Сава Јањић

Поделите:

Руске обавештајне службе, према нашим сазнањима из серијала о рушењу патријарха Иринеја, баве се и улогом игумана Високих Дечана Саве Јањића, објашњавајући и зашто се, након честих политичких иступа, готово потпуно повукао из јавности гасећи друштвене мреже, на којима се иначе редовно оглашавао.

– Јањић је од радикалног антиекуменисте, који је заступао такве ставове иако му је мајка Хрватица католичке вероисповести, преобратио у свештеника који је врло кооперативан у контактима са страним представницима. Одржава редовне контакте са италијанским контингентом Kфора задуженим за обезбеђење Високих Дечана, али остварује блиске односе и са дипломатским и војним представницима САД, Немачке и Британије на Kосову. Они посредством Јањића и њему блиске групације из Епархије рашко-призренске настоје да прикупљају сазнања о деловању српских политичких представника на Kосову – констатују Руси и настављају:

– Још 2008. године Јањић је био у редовној комуникацији да Дејвидом Н., представником политичког одељења у амбасади САД у Приштини, коме је редовно преносио информације о тада актуелном сукобу владике Артемија и садашњег епископа Теодосија.

Kако пишу Руси, о утицају који страни представници имају на Јањића сведочи и чињеница да се након више састанака са представницима САД, који су јасно у тим приликама ставили до знања да је политика Вашингтона да подржава територијално разграничење и да би представници Цркве требало да се баве црквеним стварима, видно пасивизирао своје јавне иступе.

Република

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here