O zakulisnim dešavanjima u SPC: Evo zašto je zaćutao Sava Janjić

Podelite:

Ruske obaveštajne službe, prema našim saznanjima iz serijala o rušenju patrijarha Irineja, bave se i ulogom igumana Visokih Dečana Save Janjića, objašnjavajući i zašto se, nakon čestih političkih istupa, gotovo potpuno povukao iz javnosti gaseći društvene mreže, na kojima se inače redovno oglašavao.

– Janjić je od radikalnog antiekumeniste, koji je zastupao takve stavove iako mu je majka Hrvatica katoličke veroispovesti, preobratio u sveštenika koji je vrlo kooperativan u kontaktima sa stranim predstavnicima. Održava redovne kontakte sa italijanskim kontingentom Kfora zaduženim za obezbeđenje Visokih Dečana, ali ostvaruje bliske odnose i sa diplomatskim i vojnim predstavnicima SAD, Nemačke i Britanije na Kosovu. Oni posredstvom Janjića i njemu bliske grupacije iz Eparhije raško-prizrenske nastoje da prikupljaju saznanja o delovanju srpskih političkih predstavnika na Kosovu – konstatuju Rusi i nastavljaju:

– Još 2008. godine Janjić je bio u redovnoj komunikaciji da Dejvidom N., predstavnikom političkog odeljenja u ambasadi SAD u Prištini, kome je redovno prenosio informacije o tada aktuelnom sukobu vladike Artemija i sadašnjeg episkopa Teodosija.

Kako pišu Rusi, o uticaju koji strani predstavnici imaju na Janjića svedoči i činjenica da se nakon više sastanaka sa predstavnicima SAD, koji su jasno u tim prilikama stavili do znanja da je politika Vašingtona da podržava teritorijalno razgraničenje i da bi predstavnici Crkve trebalo da se bave crkvenim stvarima, vidno pasivizirao svoje javne istupe.

Republika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here