Обележен дан сећања на погинуле у Нато бомбардовању

Поделите:

Поводом обележавања 24. марта, Дана сећања на погинуле у НАТО бомбардовању у касарни “Југовићево” одржан је комеморативни скуп јединица из гарнизона Нови Сад. Поред гарнизона Нови Сад, венце на спомен обележје положиле су делегације Града Новог Сада, Покрајинске владе, Скупштине АП Војводине, Јужно-бачког управног округа, Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, ОРВС-а Града Новог Сада, СУБНОР-а Нови Сад, удружења Ратних ветерана и Војних пензионера као и породица погинулих припадника Војске Србије.

 

“Прошло је 19 година после НАТО агресије, а ми и даље трпимо последице исте. Зато немамо право да заборавимо на жртве које смо претрпели приликом тог потпуно нелегитимног напада на нашу државу. Пре свега, мислим на цивилне жртве, а да не заборавимо да су тада страдала деца и грађани који нису били припадници ни једне оружане снаге. Да не заборавимо ни на жртве припадника јуначке Војске Србије, као ни на штету која нам је нанета на инфраструктури коју и данас плаћамо. Ми желимо боље сутра за нашу децу и зато сам поносан на оно што Србија данас представља и ради и срећан сам што ћемо у Новом Саду имати нови мост, што се гради зграда РТВ “Војводине” која је исто страдала у НАТО агресији, што обнављамо вртиће, градимо нове школе. Највише сам поносан на чињеницу што смо прошле године имали рођених 200 беба више него у 2016. години, а у наредној желимо још више беба, тај нови живот који нам је неопходан и који је гарант развоја и сигурности Србије”, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Бригадни генерал Жељко Петровић истакао је да, у знак сећања на људе који су положили своје животе за слободу коју ми живимо, позива све часне људе и оне који воле своју земљу да ураде нешто за њу, не питајући колико то кошта, како не би било потребе да икада ико даје живот за њену слободу.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић казао је да су и после 19 година од НАТО бомбардовања ране свеже, пре свега због невиних људских жртава и да је те 1999. године нанесена велика неправда нашој земљи.

Током бомбардовања које је трајало 78 дана, према проценама различитих извора погинуло је између 1200 и 2500 људи, а тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

 

РТВ

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here