Обележено 200 година од смрти Карађорђа

Поделите:

На Опленцу је обележена 200. годишњица смрти вожда Ђорђа Петровића Карађорђа. Вођа Првог српског устанка убијен је 25. јула 1817. године у Радовањском лугу код Велике Плане.

Свечана церемонија започета је полагањем венаца којима је одата почаст Карађорђу, а након тога је изведен уметнички програм.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводио је на Опленцу, код Тополе, државну комеморативну церемонију.

Након полагања венаца крај саркофага вожда Карађорђа, министар Ђорђевић се обратио присутнима и подсетио да је на данашњи дан, пре два века, убијен “човек који је дао огроман допринос да тешка времена позне турске владавине оду у историју”.

Рекао је да је Карађорђе био и остао синоним за народног вођу, великог борца, идол и инспирација генерацијама које су дошле после њега, и да је сањао снове о поносној и слободној Србији.

Истакао је да Карађорђе није дочекао да види слободну Србију, али се инкорпорирао у темеље државе какву сада имамо.

Ђорђевић је рекао да се историјски датуми обележавају и да се традиција негује “како бисмо се сећали оних без којих држава коју данас имамо не би могла бити створена” и подсетио да је Карађорђе био више од војсковође, зачетник српске државне управе у времену кад су се оснивали судови, поште, војска и школе.

Министар Ђорђевић је обраћање закључио речима да “упркос томе што је Карађорђе убијен, нико никад није успео да убије нашу одлучност да живимо у слободној држави Србији”, саопштено је из тог ресора.

Уз државне и војне почасти, крај саркофага вожда Карађорђа венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Општине Топола, као и удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

РТС, Танјуг

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here