Обележено 25 година од страдања 124 српска цивила у Трнову

Поделите:

У Цркви Светог Ђорђа у Трнову је служен парастос за 124 српска цивила и православног свештеника Недељка Поповића које су пре 25 година на свиреп начин убили припадници муслиманско-хрватских формација.

Током протеклог рата у Трнову и околини извршена су убиства ножевима, маљевима, дављењем, паљењем, а православни свештеник из Трнова Недељко Поповић је мучен, а потом убијен, док је православни храм запаљен, преносе Независне.ком.

Међу убијенима готово половина су биле жене – њих 48 и четворо деце, од којих је најмлађе имало 18 месеци.

Спаљено је и уништено 13 насеља, српско становништво је протерано из 14 насеља, а постоје четири стратишта српског живља, а посмртни остаци 11 убијених још нису пронађени.

Потпредседник Организације породица погинулих, заробљених и несталих лица Трнова Горан Тимотија рекао је да још нико није одговарао за ове злочине, мада су починиоци познати и апеловао на правосудне институције у БиХ да коначно почну да раде свој посао, јер је „незамисливо да ни четврт века још нико није осуђен за страдале у Трнову”.

Тимотија сматра да Суд БиХ парцијално дели правду, односно да нема правде за преживеле чланова породица погинулих, као и да велики број чланова тих породица због смрти није дочекао пресуду за злочине у Пресјеници, Ледићима и другим местима.

Тимотија је истакао да ова организација има пуну подршку власти у Републици Српској, али да су немоћни да било шта ураде против оних који утичу на рад Суда и Тужилаштва БиХ. (Танјуг)

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here