Обелодањени документи – Ешдаун називао БиХ „муслиманском домовином“

Поделите:

Нови документи из Националног британског архива доспјели су у јавност. Из преписки некадашњег високог представника у БиХ Педија Ешдауна, види се да се једнострано бавио ратом у БиХ, коју је називао „муслиманском домовином“.

За српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додик ово је још један доказ нечасних радњи високих представника. БиХ, категоричан је, може живјети само ако се врати изворном Дејтону и Уставу. У супротном, каже, биће земља по вољи међународних криминалаца, какав је био Ешдаун.

Фокус Ешдаунових извјештаја искључиво су били положаји и акције Војске Републике Српске. Бавио се затворима и избјегличким камповима на територији Српске, али не и логорима у којима су почињени стравични злочини над Србима.

Извјештавајући о Сребреници, тврдио је да ће Срби „прегазити“ ову општину и њених 60.000 становника. Само десетак дана касније број Сребреничана умањио је за 20.000. Како је Ешдаун долазио до оваквих података није јасно. Према попису из 1991. године у овој општине живјело је 36.666 становника, од којих 27.572 муслимана.

Какве је намјере имао јасно показује и то што је Ешдаун БиХ видио као муслиманску домовину. За српског члана Предсједништва БиХ, Ешдаунове намјере нису изненађење. Додик каже да је Ешдаун дошао у Бих с намјером да лобира за муслиманску страну.

– То је очит доказ да је он био злотвор који је злоупотријебио међународно право. Да је било правде и права на свијету одговарао би за кршење међународног права, злочин над идентитетом и правом једног народа. Ово само потврђује да смо били у праву када смо му се супротставили и што тражимо да његове одлуке морају бити поништене. Овај процес не смије престати и морамо се окупити око овога – наглашава Додик.

Све што су урадили високи представници у БиХ мора да буде враћено у оквир Устава, каже Додик. У супротном, додаје, о судбини БиХ треба да брину они који је желе овакву каква јесте – по вољи међународних криминалаца.

– Све оно што су радили високи представници у погледу кршења Дејтонског мировног споразума неће бити одрживо што мора да зна и међународна заједница. Нека предузимају шта хоће, а ми ћемо предузимати оно што мислимо да треба – додао је Додик.

Подсјетио је да је Ешдаун, док је боравио у БиХ, купио кућу од муслиманског генерала за 100.000 КМ, а када је одлазио продао је за два милиона. То је доказ класичне корупције и плаћања за услуге које је Ешдаун чинио у БиХ, оцијенио је Додик.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here