Обиљежавање 25 година од злочина у Јабуци

Поделите:

На Градском гробљу Божовац у Фочи данас ће бити обиљежено 25 година од злочина у Јабуци, када је муслиманска војска из Горажда на кућном прагу свирепо убила 43 српска цивила и војника.

Свијеће Фото: РТРС

У зору 23. јула 1992. године припадници такозване Армије БиХ из Горажда у нападу на шире подручје Јабуке нису имали милости ни за дјецу, жене и непокретне старце, а у крвавом походу попалили су све српске куће и помоћне објекте у тада фочанској мјесној заједници Јабука, која је након рата Дејтонским мировним споразумом припала Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дјечак Ново Елез.

Са географске карте тада је избрисано 18 српских села подно Јахорине, а минирана је и до темеља срушена и мјесна Црква Преображења Господњег. Прилозима вјерника, црква је обновљена 2005. године, а у дворишту цркве је подигнут споменик страдалим Јабучанима.

Злочин у Јабуци био је прво масовно страдање Срба у фочанској општини, за које још нико није одговарао.

Свједоци су давали изјаве прво Министарству унутрашњих послова Републике Српске, па Тужилаштву у Требињу, а онда и инспекторима Агенције за истраге и заштиту БиХ и Обавјештајно-безбједносне агенције, али тужилаштва Српске и БиХ никада нису подигла ниједну оптужницу.

Пошто је након рата Дејтонским мировним споразумом Јабука припала ФБиХ, преостало српско становништво се морало селити са својих огњишта, а посмртни остаци страдалих Јабучана тада су пренесени на Градско гробље Божовац у Фочи.

Посјета гробљу предвиђена је у 11.00 часова, најављено је из општинског Удружења прогнаних и расељених Срба.

Извор: СРНА

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here