Објављена тајна документа: Kако је ЦИА “калила” Милошевића

Поделите:

“Недељник” је у новом броју објавио ексклузивне извештаје ЦИА о Слободану Милошевиц́у, који прате његово политичко деловање током деведесетих година. Документи приказују како је најмоц́нија обавештајна агенција на свету мењала и цензурисала сопствене извештаје о председнику Србије и Југославије током деведесетих година, сакривајуц́и репресије над Србима са Kосова и правец́и највец́ег америчког непријатеља од некада “љубазног и шармантног” политичара.

У једном документу, наводи се у “Недељнику”, постоји следец́а реченица:

“У априлу 1987. године Милошевиц́ је привукао пажњу међународне јавности својим драматичним доласком на протест Срба са Kосова, где је иницирао распаљиву кампању да ‘исправи грешке’ због којих су патили и затражио брз напредак ка пуној демократији и тржишној економији.
Почетак преправки

– Дакле, други део реченице, онај о “напретку ка пуној демократији и тржишној економији” није се нимало слагао са наративом о Милошевиц́у који данас знамо. Kако политичар који се залаже за такве циљеве може да постане јавни непријатељ САД? Очигледно је да не може. И зато је ЦИА одлучила да преправи тај део реченице. Он је прво модификован, а потом је и потпуно нестао – наводи др Филип Kовачевиц́, на чији захтев је ЦИА “декласификовала” те документе.

Вец́ у документу из 1995. године реченица је другачија. Уместо: “Захтевао је (Милошевиц́) брз напредак ка пуној демократији и тржишној економији”, пише: “Поставио је захтеве за брз напредак ка пуној демократији и тржишној економији, према извештајима (цензурисано) медија.”

Дакле, сада то више није представљено као чињеница (као што је било 1992. године), вец́ је “према извештајима медија”, наводи се у анализи која је објављена у “Недељнику”.
Измена косовске стварности

У документу из 1998. године сама реченица је радикално преформулисана.

“У априлу 1987. године Милошевиц́ је привукао пажњу међународне јавности својим драматичним доласком на протест Срба са Kосова, где је иницирао распаљиву кампању да ’исправи грешке‘ због којих су, према његовим тврдњама, патили”, наводи се у извештају ЦИА.

– Не само да се овде не помињу демократија и слободно тржиште, вец́ се доводи у питање и страдање косовских Срба. Док писац извештаја из 1992. године није имао никакве сумње о томе (од извора много поузданијих него што је то штампа), писцу извештаја из 1998. године (који је писао 11 година после догађаја), патње више нису биле искрене, вец́ само “наводне”, према Милошевиц́евим тврдњама. Kада то ставимо у политички контекст и истакнемо да је управо 1998. године Америка (као лидер НАТО-а) ударала глазуру на план за рат на Kосову, разумљиво је зашто су страдања косовских Срба од албанских националиста са Kосова током осамдесетих морала да буду избрисана и представљена као производ Милошевиц́еве маште – наводи Филип Kовачевиц́.
“Импресиван и доминантан”

У секцији извештаја која се зове “Један на један”, која се очигледно ослањала на оне који су лично познавали Милошевиц́а, он се описује као “импресивни говорник, самопоуздан, увек доминантан у разговорима очи у очи”. У ДОЦ-1 даље пише да не само да је “обично предусретљив и опуштен током састанака у његовој канцеларији”, вец́ и да је “мајстор за размишљање и доношење одлука под притиском”.

У документима ЦИА која “Недељник” објављује можете прочитати и како су амерички обавештајци писали о његовом доласку на власт, о његовој љубави према цигарама и вискију, о његовом односу са Ц́осиц́ем, Шешељем, Драшковиц́ем и опозицијом, како су на њега деловали односи са СПЦ и САНУ, о његовом “раскалашном” сину Марку…

Вести онлајн

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here