ОБЈАВЉЕНА ТЕСЛИНА KРШТЕНИЦА! Ово је ПРАВО ИМЕ великог научника!

Поделите:

Истина о којој она прича односи се на живот највећег проналазача свих времена, Николе Тесле

Александра Нинковић Ташић већ годинама уназад са великим ентузијазмом чува сећања на велике умове српске науке и културе.

 

Након упечатљивих предавања и дела о Михајлу Пупину, Александра је на свом Фејсбук профилу најавила и нову књигу, која, како сама каже, треба да носи назив “Истина”.

Истина о којој она прича односи се на живот највећег проналазача свих времена, Николе Тесле.

Том приликом, она је открила и један детаљ везан за Теслин живот, који је до сада мало коме био познат. Наиме, крштено име нашег великог научника није Никола, већ Николај.

Поделите:

10 Коментари

 1. Ви се дамо шалите. Слатко сте ме насмјијали. Кажете Николај из Лике. На ком језику је ова крштеница, уважена дамо.

 2. Будимо пристојни. Николај или Николетина је наше православно име. Питање је – да ли је ово крштеница, да ли је Николаја или Николу крстио Рус? Да ли има још крштеница из тог доба да се упореди писмо? и форма крштенице? Име Николай има руско й. На украјинском Никола је Микола. Да ли је ондашње српско илити црквено писмо имало слово й? Ако јесте, онда је Тесла Николај. Дајте да се око тога закрвимо?

 3. Нема потребе да се закрвимо. Тесла никда себе није представио као Николај. Мени не смета чак и то што је та дама написала, смета ми када овакав наслов: “Ово је ПРАВО ИМЕ великог научника”, “зациментира” било чије друго мишлјење. Такође, у последње вријеме чето прочитам како разни аналитичари, коментатори, употребљавају синтагму – ја откривам. Све је господо откривено, написано, парафразирано, прочитано, још од првог писаноиг дела “Еп о Гилгамешу” , осим садашњих догађаја из свих ибласти о којма треба писати, критиковати и др.

  • Jeste napisano je ali staropopovskim pismom kojim je govorio pokojni Elija Čelebija pre 15 vekova a Tesla je moderan lik iz 20 veka.
   Da je hteo da govori tim opandrknutim dijalektom ostao bi kod Milutina u Smiljanu da sadi praziluk i krtolu nebi nikad ni video sise na kipu slobode u New Yorku?

 4. Тешко је наћи лице које лепше прича од Александре, али јој критичност није својствена.
  Показала је крштеницу Теслину, али није умела да објасни откуд Николај а не Никола; у време кад је он рођен, Црква још није била вољна да прихвати Вукову језичку реформу, те је Николино име уписано у протокол крштених старом графијом.
  На другој страни, Пупин је у протокол крштених идворске цркве уписан као Михаил (такође старом графијом) , али га Александра, иако сам јој послао фотокопију тог записа, упорно пише Михајло, уместо Михаило.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here