Образ званично забрањен, а окупља се у центру Београда

Поделите:

Шта у Србији значи када сте члан организације која је забрањена? По свему судећи – ништа. Наиме, чланови покрета Образ, чије је деловање забрањено пре пет година, синоћ су се окупили у центру Београда, како би се супротставили и ометали акцију Иницијативе младих за људска права.

Акција Инцијативе да паљењем свећа код фонтане испед зграде председништва одају пошту жртвама геноцида у Сребреници, на улице је извела и њихове противнике. Међу онима који су их називали издајницима и скандирали име хашког оптуженика Ратка Младића, био је и Младен Обрадовић, лидер покрета Образ и више чланова те организације чије је деловање Уставни суд забранио 2012. године због “деловања усмереног на кршење зајемчених људских и мањинских права и изазивања националне и верске мржње”.

Министарство унутрашњих послова није одговорило на наше питање да ли је скуп Образа био пријављен и уколико није, зашто је полиција дозволила његово одржавање. Без одговора је остало и питање зашто полиција није реаговала на окупљање припадника и истицање симбола организације чији је рад забрањен пре пет година.

obraz

У Комитету правника за људска права кажу да је полиција морала да онемогући скуп чланова Образа.

“Одстуство реакције према организацији која је забрањена, одсуство њиховог удаљавања са скупа и даљег ометања, вређања и свега онога што смо јуче видели говори о томе да полиција није поступила у складу са својим максималним овлашћењима. Могло је бити много квалитетније спроведен налог и да на тај начин пошаљете јасну поруку да стојите иза одлуке уставног суда”, каже Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права.

Подсетимо, Младен Обрадовић је заједно са још 13 припадника “Образа” био оптужен за организовање насилног спречавања одржавања Параде поноса у Београду 2010. године кампањом Чекамо вас. У октобру 2016. године правоснажно је ослобођен.

Н1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here