Обрт у Немачкој: Шулц не улази у владу

Поделите:

Зигмар Габријел је данас у медијима критиковао Шулца зато што се не држи обећања

Мартин Шулц, шеф SPD, објавио је да одустаје од места министра спољних послова у будућој великој немачкој коалицији са конзервативцима Ангеле Меркел.

,,Изјављујем да одустајем од уласка у владу“, саопштио је Шулц, који је најавио да ће бити министар спољних послова према коалиционом споразуму између SPD-а и Ангеле Меркел.

Немачки недељник Шпигл онлајн (Spiegel) је написао да ће Шулц још објавити да одустаје од тог места, под притиском кругова у оквиру његове SPD. Претходно је лист ,,Билд“ пренео да је вођство SPD-а дало Шулцу ултиматум да до петка по подне одустане од тог места.

Иза тога стоји незадовољство базе, посебно у највећој покрајини Северној Вествалији зато што је Шулц раније обећао да неће ући у кабинет канцеларке Ангеле Меркел.

Актуелни немачки министар спољних послова из редова SPD-а Зигмар Габријел је у данашњим медијима критиковао Шулца зато што се не држи обећања да неће ући у нову коалициону владу.

Унутар SPD-а се страхује да би кадровске расправе могле да превладају суштинском расправом и да би чланови странке могли да одбаце постигнути споразум о великој коалицији.

Конзервативци и социјалдемократе у среду су постигли договор о коалиционој влади који још треба да потврде чланови SPD-а.

Према коалиционом договору, SPD треба да добије шест министарских места, међу којима и три утицајна – министарство спољних послова, министарство рада и министарство финансија. Шулц је био најављен за министра спољних послова, при чему би отишао са места шефа партије.

 

Извор Бета/Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here