ОБРУКАЛИ СРБИЈУ У ПОТОЧАРИМА Чеда, Чанак и Јанковић признали геноцид у Сребреници!

Поделите:

Након што је 9. јула у Поточарима био лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић, јуче су тамо били и лидери ЛДП-а и ЛСВ-а Чедомир Јовановић и Ненад Чанак и поред изјаве Ћамила Дураковића, да свако ко из Србије дође у Поточаре признаје геноцид.

Јовановић је истакао да се у Сребреници десио геноцид, док је Чанак навео да сребреничка трагедија треба да уђе у школски програм у Србији.

С друге стране, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је јуче да “српски промотери тобожњег геноцида” над Бошњацима нису свесни да чине огромну штету процесу помирења између Срба и Бошњака.

Изетбеговић позвао Србе да не негирају “геноцид”

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић позвао је Србе да, како је рекао, престану да негирају “геноцид” у Сребреници и поручио да то треба да учине ради боље будућности. Онима који, како је рекао, прете отцепљењем и онима који одликују ратне злочинце поручио је да до поделе БиХ никада неће доћи.

– Помирење и правда се морају градити на истини, а не на провокацијама и негирању геноцида, јер помирења неће бити док у потпуности не буде поражена изопачена идеологија – навео је он на комеморацији у Сребреници.

– У Сребреници се десио геноцид и нема тог суда који уместо нас може понети део одговорности – казао је лидер ЛДП-а на обележавању 22. годишњице злочина у Сребреници. Он је додао да је то разлог због којег је у Поточарима и истакао да се нада да ће се ускоро на том месту наћи и представници српских власти. Он је истакао да је важно што није дозвољен митинг подршке Ратку Младићу у Бањалуци, али да то није довољно јер све иде превише споро.

Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак казао је јуче да сребреничка трагедија треба да уђе у школски програм у Србији.

– Ја сам на седници када је бирана Влада поставио питање ко ће од званичника Србије ове године бити представник. Из јасног разлога што мислим да је то обавеза Владе Србије да највиши представници покажу искрену намеру отопљавања односа и суочавања са историјом која се најбоље може исказати у овом тренутку на овом месту – казао је Чанак.

Čedomir Jovanović
Лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић отишао је у Поточаре, раније него што је планирано, а када је реч о догађајима у Сребреници изјављивао је:

– У Сребреници се догодио најстравичнији злочин за којег је Међународни суд у Хаагу утврдио да је геноцид. Није утврдио да га је починила Србија. Суд је рекао да је то геноцид и за мене је то геноцид – казао је Јанковић.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је јуче да “српски промотери тобожњег геноцида” над Бошњацима нису свесни да чине огромну штету процесу помирења између Срба и Бошњака.

Saša Janković
– Политика која нема исти однос према свим ратним злочинима, која оптужује само једну страну као главног кривца у отаџбинском рату и која не поштује све жртве производи само напетост и међусобно неповерење и не може довести до трајног мира и стабилности на овом подручју – истакао је Линта у писаној изјави.

Он је навео да је “на челу” тих “промотера” лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, за кога каже да је у потпуности прихватио “лажну тезу” бошњачких политичара, интелектуалаца и верских достојанственика, као и дела међународне заједнице о геноциду над Бошњацима.

– Апсурдно је упоређивати геноцид који су стотине хиљада Срба, Рома и Јевреја доживеле у фабрици смрти Јасеновац и широм злогласне НДХ у Другом светском рату са злочином у Сребреници – истакао је Линта.

– Тиме Јовановић и слични њему дубоко вређају потомке и родбину бројних српских жртава које су страдале у средњем Подрињу и широм БиХ од стране јединица ратног злочинца Насера Орића и Армије БиХ – наводи се у изјави.

Сахрањени остаци 71 жртве

Сахраном посмртних остатака 71 сребреничке жртве јуче је завршен комеморативни скуп у Меморијалном центру “Поточари”, посвећен 22. годишњици страдања Бошњака у Сребреници, које су српске снаге убиле током офанзиве у јулу 1995. године. До гробних места ношени су један по један ковчег и изговарана имена жртава које се сахранују.

Ало.рс

Поделите:

1 коментар

  1. Ах, па шта су они обрукали Србију – они брукају само себе; чиме су они Србија? Могу и ја да признам Трноружицу, али због тога Србија неће имати никаквих последица.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here