‘Оћеш на кафу… 340 метара испод земље?

Поделите:

Кафић у самој борској јами вероватно је најнеобичнија туристичка атракција у Србији. Локал „Јама“ налази се на 340 метара дубине у Борском руднику. Температура на овој дубини целе године задржава се на пријатних 15 степени.

Једна од нових атракција Борског краја јесте кафе „Јама“. Али да бисте дошли до њега потребно је прво ући у рудник. Тамо ће вам, пре свега, обезбедити основну заштитну опрему и имаћете кратку обуку о правилима посете.

У мраку који разбијају карбитне лампе са шлемова наших водича, до кафеа на једанаестом хоризонту, лифтом се путује три-четири минута. Право ходником стиже се до кафеа, који иако не точи алкохол, успешно ради годинама. Бакрорези, рударска опрема, натписи, узорци руде, само су део онога што можете видети у стотинак квадратних метара овог несвакидашњег локала.

„Сваке седмице имамо барем једну посету, јуче смо имали две посете по подне, данас имамо посету“, каже дипломирани инжењер рударства Ненад Цветковић.

Радарски техничар и машиниста Живица Јанковић каже да ту углавном долазе туристи који желе да упознају ово мало место и да  долазе доста туриста из иностранства и региона.

Групе посетилаца броје и до 40 људи који желе да осете како живе и раде рудари и упознају се са тајнама њихове професије.

„Чисто их интересује процес производње погона, тако то, колико људство, како се ископава руда и тако то. Интересује их конкретно, машине са којом копамо“, каже сменски надзорник Делић Горан.

Помало изненађујуће јесте и да се температура на овој дубини целе године задржава на пријатних 15 степени, а како се овде не вади руда, ваздух је свеж као и на површини. Из рудника на површину излази се са пуно утисака.

Туристи кажу да сјајно и да би им жао било да нису посетили ово место.

Посете руднику, преко туристичке организације Бора, организују се углавном у преподневним сатима, а улазак је дозвољен здравим особама, старијим од 16 година, који не пате од клаустрофобије.

РТС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here