Очување ћирилице и српског језика услов је опстанка српског народа

Поделите:

ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас да је очување ћирилице и српског језика питање опстанка српског народа и да је “Форум о ћирилици”, који се одржава у Бањалуци, прилика да се понуде смернице за очување ових вредности.

“Немамо пречу обавезу од тога да сачувамо наш идентитет и понос. Очување ћирилице треба да буде у фокусу влада Српске и Србије”, рекао је Вишковић новинарима уочи почетка “Форума о ћирилици” у чијем раду учествују представници влада, академске заједнице и бројни стручњаци из Српске и Србије.

Вишковић је са жаљењем констатовао да у претходном времену, пре свега, институције нису поклањале довољно пажње очувању ћирилице и изразио наду да ће грешке бити исправљене.

“Сигуран сам да ће са данашњег форума људи који су надлежни, стручни и квалификовани дати смернице и сугестије које ће носиоцима функција послужити како да се понашају”, истакао је Вишковић.

Према његовим речима, мора се инсистирати на томе да ћирилица буде враћена у свакодневну употребу и образовни систем.

“Данас је у јавним институцијама и са једне и са друге стране Дрине честа ситуација да постоје само латинични натписи. Морамо бити посвећени примени ћирилице од најнижег до највишег нивоа. Ћирилица је наша традиција коју треба очувати и сачувати за наша покољења. Надам се да ћемо исправити ту грешку и са једне и са друге стране Дрине”, нагласио је Вишковић.

Он је додао да повеља која је потписана пре петнаестак дана упућује на то да ће Српска и Србија заједно радити на исправљању грешака и очувању ћирилице.

“Пред нама су велики изазови због намере других да нам отуђе српски језик и умање његов значај”, рекао је Вишковић, обраћајући се учесницима скупа.

Вишковић је истакао да је скуп прави начин да академска и интелектуална заједница понуде смернице за даље деловање и креирање политика у чему ће имати пуну подршку Владе Српске.

“Закључци неће обавезивати само ресорно министарство, него и Владу Српске, а надам се и Владу Србије, јер нам је заједнички национални интерес очување ћирилице и књижевности с обзиром на то да то значи и очување идентитета српског народа. Штитећи ћирилицу, штитимо наш опстанак, културу и традицију”, нагласио је Вишковић.

Говорећи о значају ћирилице у глобалним размерама, Вишковић је рекао да је добитник Нобелове награде за књижевност и велики ирски драмски писац Џорџ Бернард Шо увек истицао да је ћирилица најсавршеније писмо и заокружен и логичан систем.

“Он је чак у свом тестаменту оставио новчани износ Енглезима да буде додељен после његове смрти, уколико се појави неко ко ће реформисати енглески језик и упростити енглески алфабет по узору на ћирилицу Вука Караџића, односно по систему једно слово један глас, али колико је познато још се нико није појавио да добије ту награду”, каже Вишковић.

Он је подсетио да се у шведским енциклопедијама може прочитати да Срби имају најсавршенију азбуку у Европи.

“Шведски слависти су врхунски познаваоци српске књижевности и њихова академија наука је још пре 100 година имала експерте задужене да прате кретање у јужнословенским књижевностима. Ово што сам навео, више него икада нас обавезује да сачувамо и негујемо ћирилицу”, истакао је Вишковић.

На “Форуму о ћирилици” учествују, између осталих, министар просвете и културе Српске Наталија Тривић, представници Министарства културе и информисања Србије, академске заједнице, Матице српске из Новог Сада и Друштва чланова Матице српске из Републике Српске, те многи стручњаци.

(Срна)

Поделите:

6 Коментари

 1. cirilica je pismo koje je izmislio jedan neuki copavi kozar…
  srpski jezik je taj isti austrijski dupelizac sveo na jezik govedara, konjusara, kocijasa, na jezik pijace i ulice…
  kakav jezik – takvo i pismo, to jest posrano

  • СРПСКА ЋИРИЛИЦА У ДВОАЗБУЧЈУ МОЖЕ И МОРА САМО ДА НЕСТАНЕ

   Вук је само, примењујући ћириличку реформу Саве Мркаља, свео са 48 знакова за српску ћирилицу на тридесет знакова. Али, Вук, наравно, није измислио ћирилицу. Ћирилицу је, преема досадашњем достигнућу науке, створио ученик Светог Ћирила Климент. Има, додуше наговештаја да српска ћирилица потиче из вичанског писма од пре неколико хиљада година. Једно је, међутим, сигурно, а то је сда Вук Караџић није измислио никакву ћирилицу, него је званични творац коначног, последњег састава српске ћирилице. Али, ма ко да је њен творац, она је једино српско писмо за српски језик. Хрватска латиница је у српски јеезик стизала увек под насиљем, уз забрањивања српске ћирилице. Хрватска латиница је смишљено преко комунистичкее власти наметнута Србима успешно под влашћу комуниста који су имали програм да се српска ћирилица постепено изгуби, а да уместо ње завлада хрватска латиница. И то се данас говово остварује јеер је српска азбука истиснуат 90 одсто међу Србима, с очигледном тежњом да она за коју деценију у потпуности замени српско писмо. И ако остане данашње правописно решење питања писма у двоазбучју, српска азбука ће сасвимнестати. Према томе, уколико српске институције државе и лингвистике наставе ад задржавају неуставно решељње питања писма за српски језик у двоазбвучју, ћирилице ће нестати међу Србима.
   Дакле, ћитрилчица је данас у Србији и међу Србима само у рукама српских државника и лингвиста. Ако и даље остане да једини Срби у Европи чувају своје писмо у двоазбучју, од ћирилице за коју деценију неће бити у Србији ни трага. Биће је само у музејима и на старим српским надгробним плочама.

 2. Решите ви, стручњаци и државници, питање српског писма у правопису језика Срба како је то решено у свим европским и престижним језицима света (ћирилица без туђег, алтернативног писма, што је у свим другим народима а што је и јасно написана уставна обавеза у Члану 10. Устава Србије), па Срби никада више неће имати проблема са својим писмом и неће му, онда, требати никаква заштита и губљење времена и новца за овакве јалове расправе. Тада ће се ћирилица код Срба сама чувати јер ће деца поново учити у школи и знати које је њихово писмо и који је њихов језик. Вез тога свако глупирање на “форумима”, као ово у Бањалуци, биће непотребно и неће коштати српски народ. Спроведите уставну обавез и европску праксу у правописном решењу питања писма, па путујте слободно игумани куда хоћете, а за српску ћирилицу не брините. Овако како сте о њој бринули до сада, уз фаворизацију туђег писма, добро је да се сачувало у јавности међу Србима још покоје ћириличко слово.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here