Očuvanje ćirilice i srpskog jezika uslov je opstanka srpskog naroda

Podelite:

PREDSEDNIK Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da je očuvanje ćirilice i srpskog jezika pitanje opstanka srpskog naroda i da je “Forum o ćirilici”, koji se održava u Banjaluci, prilika da se ponude smernice za očuvanje ovih vrednosti.

“Nemamo preču obavezu od toga da sačuvamo naš identitet i ponos. Očuvanje ćirilice treba da bude u fokusu vlada Srpske i Srbije”, rekao je Višković novinarima uoči početka “Foruma o ćirilici” u čijem radu učestvuju predstavnici vlada, akademske zajednice i brojni stručnjaci iz Srpske i Srbije.

Višković je sa žaljenjem konstatovao da u prethodnom vremenu, pre svega, institucije nisu poklanjale dovoljno pažnje očuvanju ćirilice i izrazio nadu da će greške biti ispravljene.

“Siguran sam da će sa današnjeg foruma ljudi koji su nadležni, stručni i kvalifikovani dati smernice i sugestije koje će nosiocima funkcija poslužiti kako da se ponašaju”, istakao je Višković.

Prema njegovim rečima, mora se insistirati na tome da ćirilica bude vraćena u svakodnevnu upotrebu i obrazovni sistem.

“Danas je u javnim institucijama i sa jedne i sa druge strane Drine česta situacija da postoje samo latinični natpisi. Moramo biti posvećeni primeni ćirilice od najnižeg do najvišeg nivoa. Ćirilica je naša tradicija koju treba očuvati i sačuvati za naša pokoljenja. Nadam se da ćemo ispraviti tu grešku i sa jedne i sa druge strane Drine”, naglasio je Višković.

On je dodao da povelja koja je potpisana pre petnaestak dana upućuje na to da će Srpska i Srbija zajedno raditi na ispravljanju grešaka i očuvanju ćirilice.

“Pred nama su veliki izazovi zbog namere drugih da nam otuđe srpski jezik i umanje njegov značaj”, rekao je Višković, obraćajući se učesnicima skupa.

Višković je istakao da je skup pravi način da akademska i intelektualna zajednica ponude smernice za dalje delovanje i kreiranje politika u čemu će imati punu podršku Vlade Srpske.

“Zaključci neće obavezivati samo resorno ministarstvo, nego i Vladu Srpske, a nadam se i Vladu Srbije, jer nam je zajednički nacionalni interes očuvanje ćirilice i književnosti s obzirom na to da to znači i očuvanje identiteta srpskog naroda. Štiteći ćirilicu, štitimo naš opstanak, kulturu i tradiciju”, naglasio je Višković.

Govoreći o značaju ćirilice u globalnim razmerama, Višković je rekao da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost i veliki irski dramski pisac Džordž Bernard Šo uvek isticao da je ćirilica najsavršenije pismo i zaokružen i logičan sistem.

“On je čak u svom testamentu ostavio novčani iznos Englezima da bude dodeljen posle njegove smrti, ukoliko se pojavi neko ko će reformisati engleski jezik i uprostiti engleski alfabet po uzoru na ćirilicu Vuka Karadžića, odnosno po sistemu jedno slovo jedan glas, ali koliko je poznato još se niko nije pojavio da dobije tu nagradu”, kaže Višković.

On je podsetio da se u švedskim enciklopedijama može pročitati da Srbi imaju najsavršeniju azbuku u Evropi.

“Švedski slavisti su vrhunski poznavaoci srpske književnosti i njihova akademija nauka je još pre 100 godina imala eksperte zadužene da prate kretanje u južnoslovenskim književnostima. Ovo što sam naveo, više nego ikada nas obavezuje da sačuvamo i negujemo ćirilicu”, istakao je Višković.

Na “Forumu o ćirilici” učestvuju, između ostalih, ministar prosvete i kulture Srpske Natalija Trivić, predstavnici Ministarstva kulture i informisanja Srbije, akademske zajednice, Matice srpske iz Novog Sada i Društva članova Matice srpske iz Republike Srpske, te mnogi stručnjaci.

(Srna)

Podelite:

6 Komentari

 1. cirilica je pismo koje je izmislio jedan neuki copavi kozar…
  srpski jezik je taj isti austrijski dupelizac sveo na jezik govedara, konjusara, kocijasa, na jezik pijace i ulice…
  kakav jezik – takvo i pismo, to jest posrano

  • SRPSKA ĆIRILICA U DVOAZBUČJU MOŽE I MORA SAMO DA NESTANE

   Vuk je samo, primenjujući ćiriličku reformu Save Mrkalja, sveo sa 48 znakova za srpsku ćirilicu na trideset znakova. Ali, Vuk, naravno, nije izmislio ćirilicu. Ćirilicu je, preema dosadašnjem dostignuću nauke, stvorio učenik Svetog Ćirila Kliment. Ima, doduše nagoveštaja da srpska ćirilica potiče iz vičanskog pisma od pre nekoliko hiljada godina. Jedno je, međutim, sigurno, a to je sda Vuk Karadžić nije izmislio nikakvu ćirilicu, nego je zvanični tvorac konačnog, poslednjeg sastava srpske ćirilice. Ali, ma ko da je njen tvorac, ona je jedino srpsko pismo za srpski jezik. Hrvatska latinica je u srpski jeezik stizala uvek pod nasiljem, uz zabranjivanja srpske ćirilice. Hrvatska latinica je smišljeno preko komunističkee vlasti nametnuta Srbima uspešno pod vlašću komunista koji su imali program da se srpska ćirilica postepeno izgubi, a da umesto nje zavlada hrvatska latinica. I to se danas govovo ostvaruje jeer je srpska azbuka istisnuat 90 odsto među Srbima, s očiglednom težnjom da ona za koju deceniju u potpunosti zameni srpsko pismo. I ako ostane današnje pravopisno rešenje pitanja pisma u dvoazbučju, srpska azbuka će sasvimnestati. Prema tome, ukoliko srpske institucije države i lingvistike nastave ad zadržavaju neustavno rešeljnje pitanja pisma za srpski jezik u dvoazbvučju, ćirilice će nestati među Srbima.
   Dakle, ćitrilčica je danas u Srbiji i među Srbima samo u rukama srpskih državnika i lingvista. Ako i dalje ostane da jedini Srbi u Evropi čuvaju svoje pismo u dvoazbučju, od ćirilice za koju deceniju neće biti u Srbiji ni traga. Biće je samo u muzejima i na starim srpskim nadgrobnim pločama.

 2. Rešite vi, stručnjaci i državnici, pitanje srpskog pisma u pravopisu jezika Srba kako je to rešeno u svim evropskim i prestižnim jezicima sveta (ćirilica bez tuđeg, alternativnog pisma, što je u svim drugim narodima a što je i jasno napisana ustavna obaveza u Članu 10. Ustava Srbije), pa Srbi nikada više neće imati problema sa svojim pismom i neće mu, onda, trebati nikakva zaštita i gubljenje vremena i novca za ovakve jalove rasprave. Tada će se ćirilica kod Srba sama čuvati jer će deca ponovo učiti u školi i znati koje je njihovo pismo i koji je njihov jezik. Vez toga svako glupiranje na “forumima”, kao ovo u Banjaluci, biće nepotrebno i neće koštati srpski narod. Sprovedite ustavnu obavez i evropsku praksu u pravopisnom rešenju pitanja pisma, pa putujte slobodno igumani kuda hoćete, a za srpsku ćirilicu ne brinite. Ovako kako ste o njoj brinuli do sada, uz favorizaciju tuđeg pisma, dobro je da se sačuvalo u javnosti među Srbima još pokoje ćiriličko slovo.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here