Од 2010. немају струју: Петоро малишана никад није гледало цртаће, купају се у кориту

Поделите:

За тешку судбину породице Глигор која живи у Мокрину, крај Kикинде сазнала је цела Србија, највише због чињенице да ова породица са петоро малолетне деце већ девет година живи у малој трошној кући без струје.

У насељу Јауково, у Мокрину, малишани спавају у једној собици, без купатила, кухиње, основних услова за живот, најтеже нам пада што деци не можемо да
угрејемо млеко и сместимо их у топле кревете – кажу нам болно родитељи Андраш и Валентина. Потресно и са сузама у очима наставио је причу за портал Телеграф.рс, отац Андраш Глигор.

Од када су медији почели да пишу о животу ове породице, за њих су кренули бољи дани.

– Хвала вам што сте дошли да видите где живе моја деца, супруга и ја. Најтеже ми пада што деци не можемо да угрејемо млеко пред спавање, немамо струју већ пуних девет година, а све је почело са дугом од 4.000 динара, камата је годинама расла и када се тај износ попео до 100.000 динара, више нисмо знали како и куда. Живимо од мог надничарења и мало социјалне помоћи што добијемо. Супруга Валентина не ради, брине се о деци, а ја сам због здравствених проблема спречен да више радим – тешког срца прича нам отац Андраш.

Андраш је војни резервиста, са брухом на стомаку ради тешке физичке послове.. Андраш каже да се уредно одазивао држави, али су онда почели здравствени проблеми, прво срце,а онда брух на стомаку:

– Нисам имао пара ни код лекара да одем. Живим са овим брухом, али ни то ми није тешко, колико ми је тешко што деца немају боље услове за живот. Живимо од моје наднице, све што треба да се ради у селу, ја сам ту, да уносим, претоварам, копам, није ми тешко, само да својој деци зарадим за храну. Хвала новинарима који су чули за нашу причу, па ево, и нама бољи дани долазе – искрено ће отац Андраш.

Након сазнања да породица у Мокрину живи у условима недостојног човека, помоћ је полако почела да пристиже, од кикиндског црвеног крста, “Мокрин хоусе”, добротвора из разних крајева Србије,а посебно га је како каже ганула посета школског друга и групе “Возачи великог срца”. Стигао је намештај, одећа за децу, играчке, храна, али кућа и даље нема струју.

Пријатељи који помажу породици Глигор, кажу да је једино решење породици узети нову кућу јер је ова у фази распадања. Председник Месне заједнице у Мокрину, Живко Угреновић, објашњава да се јавила гопођа из Данске која би радо породици помогла у куповини нове куће.

– Разматрамо куповину куће у Мокрину, са сестром од наше потенцијалне донаторке обилазимо која би кућа била најадекватнија за породицу Глигор. Најбитније је да им обезбедимо кров над главом, како би ови малишани имали боље и лепше детињство. Срђан Иванов, пријатељ породице Глигор, свакодневно их обилази, каже да бољи дани долазе:

Пријатно смо изненађени због добрих људи који се јављају како би помогли. Пристиже помоћ, из Србије, чак и са Kосова. Андраш и његова породица коначно су се опоравили од лошег живота. Ми смо ту да помогнемо ,уколико се купи нова кућа спремни смо за радну акцију. Перем на руке, а децу купам у кориту-очајна је мајка петоро малишана

Љубица( 9), Андраш (8), Никола (6), Анастасија (5) и Виолета (2), са нестрпљењем исчекују нови дом. Највише су се обрадовали играчкама, а мајка Валентина Kраљевић, сузних очију понавља, да се нада да ће и њима коначно сванути:

– Тешко је, како није, петоро деце, перем на руке, немамо струју, па немам ни машину за прање, купам их у кориту, немамо ни купатило, боље ме питајте шта имам, лакше бих вам одговорила. Имамо децу и наших десет прстију, имали смо три кревета, ту смо сви спавали, то је све што смо имали. У дворишти имамо козице, тако им дајем млеко, свиње закољемо па имамо меса, али и то морамо да носимо код комшија да нам се не поквари – каже нам мајка малишана.

Да ће породица Глигор коначно изаћи из беде и мрака, очигледно је, јер помоћ пристиже са свих страна. Отац Андраш, не крије сузе, али овога пута радоснице.

– Нисам веровао да ћу икада заплакати, али од среће. Хвала свима, живим за тај дан да и нама сване у кући – тешког срца каже Андраш.

Telegraf

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here