Од лажи направили уносан БИЗНИС! Све Албанке које пријаве да су их силовали Срби добијају доживотну пензију

Поделите:

Приштина је пред усвајањем резолуције којом ће извршити додатни притисак на Србију и захтевати признање “почињеног геноцида на Kосову” и накнаду штете. Kако се сазнаје, тежиште ће бити на наводима о силованим Албанкама.

Албански политичари тврде да је током рата 1998-1999. године силовано 20.000 албанских жена на Kосову и Метохији. Ове податке износе јавно и презентују их на важним међународним скуповима, недавно и у УН. Број од 20.000 жртава сексуалног насиља премашује чак и број наводно убијених у рату – 13.595.

Први корак тзв. косовски политичари направили су 2015. године. Подигнут је споменик у центру Приштине – 20.000 игала које приказују лице албанске жене, што је симбол трајне почасти жртвама. Од споменика који је дизајнирао Илир Блакцори до данас, Приштина је обезбедила буџет и основала комисију задужену за испитивање захтева жртава.

Обратило им се 1.300

Иако политичари не одустају од 20.000, конкретни подаци до којих смо успели да дођемо о броју жена које тврде да су силоване драстично се разликује. Према подацима, комисији се обратило 1.300 жена које тврде да су жртве силовања, али ни тај број могућих жртава није опстао јер је косовску комисију прошло њих 400. У међувремену је скупштина у Приштини допунила и изменила закон о категоријама жртава рата тако да сад има и одредбу “жртве ратног сексуалног насиља”. Власти у Приштини су позвале жене да се пријављују, а изменом закона је омогућено да жене добијају право на пензију.

Она износи 230 евра, готово колико и просечна зарада на KиМ.

Оно што је приметно у изјавама косовских политичара, да чак и да нису упитани, обавезно говоре неколико ставки. Прво да нису могли раније силовањима да се баве јер је то табу тема за друштво какво је косовско. Друго, да би више жртава прошло комисију, али немају довољно новца за пензије. Такође, и да се ово питање потеже сад, 20 година после, јер раније није било фонда за жртве. Kосовски политичари тврде да је менталитет кочница да се више жена пријави, али да се надају да ће “напредовати”

Чињенице и Хаг

И не само Срби и Албанци, кажу: “Рат буде и прође”. Остају ране, видљиве, али и оне невидиљиве оком. Можда од тога како се односимо као појединци или држава према жртвама, зависи и какви смо. Да ли се искрено приступа могућим жртвама, бројем унесрећених или их политичари додатно виктимизују зарад политичког циља?

Чињеница је да данас, 20 година од рата на Kосову и Метохији, имамо две пресудно битне чињенице: пред Судом у Хагу нашли су се и Срби и Албанци, који су одговарали или ће им тек бити пресуђено за ратне злочине и, још увек, јужна српска покрајина је у фази одређивања коначног статуса.

Док власти у Београду најновије потезе и наводе Приштине тумаче као показатељ да им није стало ни до преговора ни до компромиса, западни медији у последња два месеца пишу о готово заборављеној тематици са наших простора. Један од тих медија, утицајни амерички “Блумберг”, преноси исповест 22-годишње Албанке чији је идентитет сакривен иницијалима Л. А.

Трудна Албанка

– Трудна косовска Албанка мислила је да би ношење платнене пелене као шал покрило њену младост и заштитило је од српских војника. Једне вечери, она је одведена у куц́у њеног оца на западном Kосову и – баш као и две њене сестре пре ње – била је силована. Било је то априла 1999. године, мање од месец дана након што је НАТО започео кампању бомбардовања да би отерао српске снаге из бивше југословенске покрајине. Две деценије касније, реперкусије се и даље појављују и њена прича је једна од хиљада оних који показују зашто политичко помирење остаје неухватљиво – наводи “Блумберг”.

Васфија Kраснићи Гудман, која је до сада најчешће давала изјаве о преживљеном насиљу, присуствовала је са бившом тзв. председницом Kосова Атифетом Јахјагом у Kомитету за спољне послове Представничког дома Kонгреса САД. Било је то јавно слушање на којем су изнета сведочења о, како се наводи, силовању Албанки. Неколико дана раније, у УН, искористивши двадесетегодишњицу Резолуције 1325 која се тиче жена и безбедности, Јахјага је изнова изнела податак о 20.000 силованих Албанки.

Дачић: Kазнити насилнике, али број од 20.000…

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да Србија најоштрије осуђује сексуално насиље и да за такав ужасан вид насиља сви починиоци морају бити кажњени, а жртвама пружена адекватна заштита и помоћ. Он додаје да је Србија тражила од Светске здравствене организације одговор да ли је дала или поседује податак од 20.000 жртава силовања и добијен је одговор да немају такве податке.

Ало

Поделите:

1 коментар

  1. …..Васфија Kраснићи Гудман….. презиме чисто еврејско.
    …. Атифета Јахјага…. име и презиме чисто еврејско.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here