Од много седења тело пропада и постаје болесно

Поделите:

Стручњаци тврде “седење је ново пушење”.

Kада седимо, наши мишићи отапају мање масноћа и крв циркулише спорије него што би требало. С временом то може подстаћи накупљање масноћа у крвним венама које у резултирају зачепљењем срца.

Осим што се масноће спорије разграђују, код прекомерног седења повећава се и ниво шећера у крви. Лекари верују да дуготрајно седење може променити начин на који наша тела реагујују на инсулин- хормон који лучи гуштерача, а помаже у претварању шећера у енергију.

Према студији, објављеној у Америцан Јоурнал оф Превентиве Медицине, изгледи за преурањени губитак живота због дуготрајног прекомерног седења се повећавају чак и ако редовно вежбате. Ипак, то није разлог да одмах престанете с активношћу- изузетно је важна за физичко и психичко здравље.

Шансе да нагомилате вишак килограма постају веће. Студије показују да се док стојимо троши 30 посто више калорије него када седимо. Наиме, у седећем положају циркулација липазе, ензима који апсорбује масноће, се смањује, а то доприноси гомилању масних наслага.

Током седења се све у телу успорава, па тако и рад можданих вијуга. Наиме, што више се крећемо, више свеже крви и кисеоника долази до мозга, а то пак резултира његовим бољим и бржим радом и повећаној продуктивности. Осим тога, активност подстиче производњу материја које побољшавају расположење.

Трбушни мишићи су беспослени када седимо јер нас иначе држе усправнима док стојимо. Одређени мишићи на боковима се скраћују и постају затегнутији, а то води ограниченим покретима током ходања. Ту помажу вежбе попут чучњева, искорака и истезања мишића ногу у стојећем положају.

Аутор: нсузиво.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here