Od Srebrenice do Sirije: Kako su SAD zamenile OUN kao “svetski policajac”

Podelite:

Nakon Trampovog tvita da “rakete dolaze” SAD, Velika Britanija i Francuska su započele vazdušni napad na Siriju. Nije bilo međunarodne istrage o navodnom hemijskom napadu niti odobrenja OUN. Kako se to desilo?

SAD vole da se predstavljaju kao najvažniji čuvar “međunarodnog poretka zasnovanog na zakonima”, kriveći Rusiju i Kinu da omalovažavaju ta pravila i hoće da ih promene. Ali Vašington i njegovi saveznici su u stvari oni koji gaze ta pravila u skoro svakoj prilici. Napad u petak je samo jedan takav primer.

Prošle nedelje američki predstavnik u UN Niki Hejli  (Nikki Haley) rekla je u Savetu Bezbednosti da Vašington ima nameru da u Siriji reaguje “sa ili bez UN”. Predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja je odgovorio da su UN previše puta bile upotrebljene kao “smokvin list” da pokriju zapadne vojne avanture. On je konkretno naveo primer Libije 2011, kada je REZOLUCIJA 1973 SBUN uspostavila “zonu zabranjenog leta” (“no-fly zone”) a NATO je iskoristio da promeni vlast u državi.
Džordž Buš (George W. Bush) je potpuno ignorisao UN 2003, kada je okupirao Irak a rekao u Savetu Bezbednosti da će to da uradi bez obzira na sve. Pre toga je Bil Klinton (Bill Clinton) pokrenuo 78-dnevni rat protiv Jugoslavije 1999 godine, takođe bez odobrenja UN.

Takvo ponašanje je bilo nezamislivo 1991 godine, kada su SAD obezbedile Poglavlje VII povelje UN, da bi mogli da izbace iračke vojne snage iz Kuvajta. Pa šta se onda desilo u tih osam godina?

Da bi smo na to odgovorili, moramo da se prisetimo rata u Bosni.
Početkom 1992. godine politički dogovor među etničkim Hrvatima i muslimanima u BiH se raspao jer su Nemačka i SAD podržali strane koje su tražile nezavisnost. Otvoreni rat je počeo u martu ili u aprilu (zavisno od toga koga pitate), po etničkim i verskim šavovima. Propagandisti na zapadu ubrzo su se razbacivali optužbama o “genocidu” i “etničkom čišćenju”. Novoizabrani američki predsednik Bil Klinton je verovao u kombinaciju vazdušnih napada i pošiljki oružja bosanskim muslimanima, (lift and strike“ – “podigni i udari”) kao rešenje.

Tokom sledeće tri godine, NATO je preuzeo od OUN vodeću ulogu u Jugoslaviji, preko serije postepenih koraka koje je opravdavao humanitarnim razlozima. Mnogo detalja ove užasne uzurpacije je u svojim memoarima opisao Filip Korvin (Phillip Corwin), Amerikanac koji je kao politički predstavnik UN u Bosni boravio 1995. godine – “Sumnjivi mandat” („Dubious mandate“).

Međutim, proces je počeo još ranije. Dana 16.aprila 1993.godine, u Savetu Bezbednosti UN prošla je Rezolucija 819, kojom je grad Srebrenica proglašen kao “Zona sigurnosti bez bilo kakvih oružanih napada i neprijateljskih ataka”. Koncept “Zona sigurnosti” proširen je 6.maja 1993.godine Rezolucijom 824, na gradove Sarajevo, Tuzla, Goražde, Bihać i selo Žepa. Sva ova mesta su držali bosanski muslimani.

Osim trnovitog problema da su otvoreno podržali jednu od zaraćenih strana, UN su imale i mnogo praktičniji problem: njihova misija u Bosni (UNPROFOR) nije bila opremljena da realno patrolira u ovim sigurnosnim zonama, jer su u BiH došli januara 1992.godine da nadgledaju mirovni sporazum sa susednom Hrvatskom.
Zato su se UN obratile NATO-u za pojačanje. Dana 12.aprila 1993.godine od NATO je zatraženo da patrolira nebom iznad Bosne, kako bi primenio rezoluciju iz oktobra 1992.godine koja je zabranila sve vojne letove (osim navodno humanitarnih).

Opercija “Zabranjeni letovi” („Deny Flight“), služila je kao zadnja vrata za NATO u bosanskom ratu: prva akcija koalicije je bila u februaru 1994, a prvo bombardovanje je bilo u aprilu 1994.
Pod pritiskom SAD, Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 836 u junu 1993.godine. Ovom rezolucijom je je NATO dozvoljeno da pruži vazdušnu podršku UNPROFOR-u po zahtevu. Prema takozvanom “duplom ključu” svaki NATO napad morao je biti odobren od strane civilnog službenika UN.
Ovaj uslov je otklonjen u julu 1995.godine, pošto su snage bosanskih Srba zauzele Srebrenicu i Žepu. Srebrenica je proglašena za “genocidni zločin” ali to se desilo kasnije. Na konferenciji u Londonu, 21. jula 1995, Generalni sekretar UN Butros Butros Gali (Boutros Boutros-Ghali) dao je vojnom komandantu UN Generalu Bernaru Žanvieju (Bernard Janvier) direktno pravo da zatraži NATO vazdušne napade.

Dana 4.avgusta 1995.godine Hrvatska je pokrenula operaciju protiv RSK, zona naseljenih Srbima koje su bile pod zaštitom UN od 1992. Mirovne snage UN nisu uradile ništa da zaustave napad. Nisu tražili ni bombardovanje NATO. Nasuprot tome, 30.avgusta NATO je započeo Operaciju „Namerna Sila“ protiv bosanskih Srba. Za to vreme su snage Hrvatske i bosanskih muslimana pokrenule kopnenu ofanzivu. Tokom tronedeljne akcije, oko 400 aviona je bacilo 1.000 bombi.
Posle toga je izgledalo sasvim normalno da mirovne pregovore u Dejtonu (Ohajo), neće nadgledati UN već USA. Usput, taj mirovni ugovor je nekako preživeo sve do danas.

“Čak i oni koji su negodovali nad reafirmacijom američke snage, na kraju su morali da private njenu neminovnost”, napisaće Ričard Holbruk (Richard Holbrooke) u svojim memoarima objavljenim 1998 godine. Holbruk je opisao američku politiku posle Dejtona kao “samopouzdaniju i mišićaviju”.

I tako je uzurpator je preuzeo ulogu sudije, porote, tužioca i dželata. Ujedinjene Nacije nisu ništa uradile 1999.godine, kada su SAD povele NATO u napadu na ono što je ostalo od Jugoslavije i okupirale srpsku pokrajinu Kosovo, otvoreno kršeći Ustav SAD, Statut NATO i povelju UN. Jedino se onda svetsko telo probudilo, kada je ozakonilo okupaciju putem Rezolucije 1244. Ali NATO nije obraćao pažnju na to da je ovom Rezolucijom Srbiji garantovan suverenitet nad pokrajinom i eventualni povratak srpskih oružanih snaga. Umesto toga, Vašington je podržao Deklaraciju iz 2008.godine o nezavisnosti koje su proglasile privremene vlasti etničkih Albanaca, ucenjujući potom ostale zemlje da urade isto.

Zato ne iznenađuje da su skoro sve ponude za intervenciju SAD u Siriji tokom Obamine vlasti bile zasnovane na formiranju “sigurnih zona” i vazdušnim napadima. Zašto bi se menjao scenario koji je tako dobro funkcionisao u Bosni?

Međutim, posle Iraka, ostatak sveta nije bio spreman da prihvati bilo šta od Amerike “na časnu reč” američkih medija i vlasti u Vašingtonu. Rusija posebno insistira na dokazima za sve optužbe, i ukazuje da se njene trupe u Siriji bore protiv terorista na poziv sirijskih legitimnih vlasti, za razliku od Amerike, čije trupe su trenutno u Siriji ilegalno.

Nebojša Malić 

IZVOR: RT

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here