Од Трампа тражи да рехабилитује Фишера

Поделите:

Легендарни шахиста Божидар Ивановић послао америчком председнику писмо-молбу. Највећи грех што је 1992. играо меч у Београду и на Светом Стефану, под санкцијама

ЦРНОГОРСКИ велемајстор и шаховска легенда некадашње Југославије Божидар Боња Ивановић упутио је писмо америчком председнику Доналду Трампу, са молбом за постхумну рехабилитацију једног од највећих шахиста у историји ове древне игре Роберта Бобија Фишера.

– Као пријатељ и поштовалац америчког велемајстора, молим велику и пријатељску Америку и вас лично да га постхумно ослободите оптужби, како би душа највећег генија у историји шаха могла да добије свој мир у гробу на Исланду – навео је Ивановић у писму упућеном Трампу.

Шаховска легенда подно Ловћена сматра да је бар стотину водећих велемајстора у свету требало ово да уради пре њега, али да је изгледа њему суђено да покрене ову иницијативу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ – Како је Боби Фишер заволео Београд

– Бобијев највећи грех био је што је 1992. године одиграо меч са Борисом Спаским у Београду и на Светом Стефану, чиме је прекршио америчке законе, јер су у то време Србија и Црна Гора биле под санкцијама. Након завршетка меча није се више могао вратити у САД, а било је јасно да ће америчка влада тражити изручење и од земаља у којима борави – прича Ивановић за “Новости”.- Скривао се у земљама које су му давале привремено скровиште, а 2004. живео је у Јапану. САД су захтевале изручење, па му је у напетој атмосфери, пре него што је јапанска влада донела одлуку о томе, Влада Исланда почетком 2005. године доделила држављанство и послала по њега посебан авион. Усамљен и окружен највернијим интимним поштоваоцима, преминуо је и сахрањен је на Исланду три године касније, далеко од светске пажње, иако важи за човека који је шаху обезбедио највећу популарност својим контроверзним понашањем и величанственим шаховским стилом.

Божидар Боња Ивановић

Фишер је, подсећа наш саговорник, титулу светског првака освојио 1972. године у мечу са Спаским. Након тога престао је да игра јер није хтео да учествује у такмичењима које организује светска шаховска федерација ФИДЕ, због новоуведених правила.

Ивановић се нада да ће његово писмо имати одјека и да ће међународна јавност реаговати како треба.

– Са Бобијем сам се упознао 1992, кад је долазио на Свети Стефан и у Београд. Гледао ме кад сам у његовом апартману играо шах са једним његовим земљаком. Ценио ме, тражио моје мишљење о његовој идеји о шаховском сату, који се данас зове Фишероф сат. Док је играо шах преко шаховске табле, стварао је бриљантна и незаборавна дела. Нажалост, живот му није био нимало наклоњен, од детињства па до смрти. У најбољим годинама отишао је, напуштен и без пријатеља. То је страшно, али ваљда свет данас тако функционише – каже Боња Ивановић.

ПРИЈАТЕЉ СА ГЛИГОМ

– БОБИ је од свих шахиста у Европи највише ценио Светозара Глигорића. Често се ослањао на њега, јер му је Глига био искрени пријатељ. Увек када би долазио у Европу, сусрет са Глигорићем био је незаобилазан. Била му је потребна пријатељска веза, поверење у човека, што му је очигледно недостајало – присећа се Боња Ивановић.

 

 

Вечерње новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here