Одбачена оптужница због референдума о Дану Републике Српске

Поделите:

Судија за претходно саслушање одбацио је оптужницу Тужилаштва БиХ против председника и чланова Комисије за спровођење референдума Републике Српске, подигнуту због кривичног дела неизвршење одлуке Уставног суда БиХ, којом је забрањено одржавање референдума о 9. јануару као Дану РС.

Судија за претходно саслушање закључио је да из доказа Тужилаштва БиХ није могуће извести закључак о постојању основане сумње да су оптужени Синиша Каран, Драгољуб Рељић, Горан Змијанац и Милан Петковић починили кривично дело које им се ставља на терет.

У одлуци се указује на чињеницу да је извршење одлуке Уставног суда БиХ било у надлежности Народне скупштине Републике Српске, којој је Уставни суд и доставио одлуку о привременој мери, те да оптужени нису имали реалну моћ да суспендују одлуку о спровођењу референдума с обзиром на чињеницу да је већина чланова Комисије за спровођење референдума била из редова народних посланика.

Посланици су учествовали у доношењу одлуке о референдуму, али нису ни били оптужени јер имају посланички имунитет.

На одлуку о одбијању оптужнице Тужилаштво БиХ може поднети жалбу у року од 24 часа.

Власти РС су 25. септембра прошле године одржале референдум на којем су грађани гласали да 9. јануар и даље буде Дан РС, иако је Уставни суд БиХ 17. септембра 2016. године донео одлуку о забрани тог референдума.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here