Одбрана затражила изузеће Катнића и Чађеновића

Поделите:

За покушај тероризма оптужени су лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, а осим њих, на оптужници Специјалног државног тужилаштва су И руски држављани Едвард Шишмаков, Владимир Попов, Мандићев возач Михаило Чађеновић и девет српских држављана

У Вишем суду је нешто после девет часова почело суђење лидерима Демократског фронта и групи руских и српских држављана за наводни покушај државног удара на дан избора 16. октобра прошле године.

Процес води вијеће судије Сузане Мугоше, а претрес је трајао свега десет минута јер је одбрана затражила изузеће Миливоја Катнића и Саше Чађеновића од ВДТ Ивице Станковића.

Објављивање транскрипта разговора адвоката и његових клијената непримјерен је потез Специјалног државног тужилаштва, оцијенили су адвокати одбране, и замолили врховног државног тужиоца, Ивицу Станковића, да се у кратком року изјасни о њиховом захтјеву за изузећем Главног специјалног и свих тужилаца у специјалном тужилаштву.

Адвокат Милан Петровић рекао је да не жели да прејудицира.

“Ми смо ипак двије странке у поступку, а фаворизовање једне стране, вршење притиска на одбрану, окривљене и свједоке апсолутно је непримјерено и доводи нас у неравноправан положај, па смо тражили да се ова очигледна пристрасност СДТ провјери од Станковића и одлучи да такво тужилаштво не може да поступа у овој предмету”, рекао је Петровић новинарима.

Адвокат Мироје Јовановић навео је да се “Катнић дрзнуо да шпијунуира не само клијенте и адвокате, него и коментарише и шпијунира међусобну адвокатску корепсонденцију”.

Како је рекао, нису они адвокати никаква секта, али имају право да без узнемиравања договорају одбрану и разговарају на који ће начин прибавити документацију, која је на крају прибављена.

“Сад је тужилац показао шта га боли, боли га документација о његовом познанству са Синђелићем и није могао да издржи и и прешао је линију професионалности и рационалног тужилачког понашања”, саопштио је Јовановић.

Он је поручио да од Станковића очекују да се изјасни да ли подржава, како је рекао, прислушкивање и шпијунирања адвоката и клијената и међусобне комуникације адвоката.

Јовановић је навео да је потез Тужилаштва да објави транскрипте разговора адвоката и клијената јасна порука свим грађанима.

“Ако се прате људи чија је комуникација законом заштићена, онда обични грађанин није сигуран што ће му бити напаковано и да ли завршити у суду или притвору само зато што је тужилац нашао за сходно да сними његов приватни разговор”, рекао је Јовановић.

Он је казао да Тужилаштво нема никакве свједоке.

“Ми имамо доказе да је афера монтирана. Настављамо да ове остатке остатака оптужнице демонтирамо“, додао је Јовановић.

Они су, како је рекао, замолили Станковића да у кратком року одлучи с обзиром на то да је суђење у току. „Мене искрено чуди што он када је то објављено није поднио захтјев за разрјешење Катнића“

Адвокат Душан Радосављевић оцијенио је да је оптужница чињенично неутемељена, логички неодржива и политички мотивисана.

Он је саопштио да његов брањеник Милан Кнежевић не жели опструкцију процеса.

“То ради тужилаштво”, казао је Радосављевић, који је као бранилац замијенио адвоката Горана Родића.

Ток суђења:

9:10 Судија Сузана Мугоша одлучила је да се данашњи претрес одложи, а да се захтјев одбране упути Врховном државном тужиоцу на одлучивање.

9:06 Мироје Јовановић, адвокат Андрије Мандића и Михаила Чађеновића је казао да је затражио од Врховног државног тужиоца Ивице Станковића да из случаја изузме Катнића и Чађеновића, због објављивања транскрипата разговора адвоката Горана Родића са његовим клијентима и колегама.

Zahtjev za izuzeće

9:03 Присутни су Андрија Мандић, Милан Кнежевић, Михаило Чађеновић и девет српских држављана. Ту су и Специјални државни тужилац Миливоје Катнић и специјални тужилац Саша Чађеновић.

državni udar suđenje

За покушај тероризма оптужени су лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, а осим њих, на оптужници Специјалног државног тужилаштва су И руски држављани Едвард Шишмаков, Владимир Попов, Мандићев возач Михаило Чађеновић и девет српских држављана.

Поступак против преводиоца ДФ-а Ананија – Нина Никића води се посебно.

Вијести.ме

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here