ОДБРОЈАВАЊЕ ДО ИЗБОРА У БИХ: Патријарх Иринеј страхује од насиља

FILE PHOTO: People pass an election poster of Bosnian Serb nationalist leader Milorad Dodik in Banja Luka, Bosnia, September 26, 2018. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo
Поделите:

Предизборна шутња у Босни и Херцеговини не може скрити напетост којом политички актери исијавају уочи сутрашњих избора. У Федерацији се захуктава утрка међу бошњачким кандидатима, пале су и тешке ријечи попут ‘пријетње убојством’, Хрвати пак страхују да ће бошњачко бирачко тијело помоћи Жељку Kомшићу да дође до трећег мандата за хрватског члана предсједништва. Но, унаточ свим трзавицама унутар Федерације, највише буре је у Бањој Луци, односно Републици Српској, гђе Милорад Додик вјеројатно први пут страхује од губитка избора.

Ако су подијеле унутар Федерације очекиване, оно што се догађа у Републици Српској, која је пред правим (политичким) раздором, свакако је изненађење за све који помније не прате тамошња збивања. Ствари су отишле толико далеко да је и предсједник Србије Александар Вучић прокоментирао да би “сукоб самим Србима био – катастрофа”.

И, што је још поразније, не искључује ту могућност. Чак се и патријарх Иренеј огласио у контексту ових околности те позвао народ у Бањој Луци да се понаша ‘рационално и мирно’.

А чињеница је да су десеци тисућа људи у петак навечер изашли на улице на још један од просвједа у кампањи ‘Правда за Давида’, који је – у оваквим околностима – несумњиво били политички. Српски медији, склони Вучићу и Додику то додатно потенцирају, па кажу да је доказ тому то што су опорбене странке одустале од завршног скупа, но истовремено прешућују да опорба нема ништа с организацијом просвједа.

Kако родитељи убијеног Давида Драгичевића сумњају да је полиција РС-а заташкала случај јер штити неког из Додикове близине, посве је извјесно да незадовољство окупљених није инструментализирано од опорбе, већ је усмјерено искључиво против Додика и власти РС-а за коју сматрају да је корумпирана, а бројка од неколико десетака тисућа окупљених – организатори говоре о чак 40.000 – свједочи о незадовољству грађана актуалним властодршцем.

Додик је пак на завршном скупу окупио тек своје највјерније присташе, једва и тисућу људи дало му је подршку. Због изборне шутње није могао коментирати збивања у Бањој Луци, но на скупу је покушао ђеловати оптимистично те је најавио ‘доминантну и апсолутну побједу’.

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here