Одговорни за “Бљесак” још избегавају правду

A young Croatian Serb refugee from Knin drives his family with belongings to Banja Luka, Bosnia and Herzegovina, 09 August 1995. 150,000 Serb refugess left their homes after the attack of Croatian army on Krajna region. EPA/SASA STANKOVIC
Поделите:

Поводом 24. годишњице масовних убистава и протеривања Срба из Западне Славоније у акцији “Бљесак”, Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије затражила је да надлежни органи Хрватске приведу правди наредбодавце, организаторе и извршиоце ратних злочина над српским цивилима.

У том нападу хрватских паравојних, војних и полицијских снага 1. маја 1995. године, на Западну Славонију која је била под заштитом снага УНПРОФОР-а, за само 36 сати убијено је 283 Срба, већином цивила, 57 жена и деветоро деце, а 15.000 их је протерано, наводи се у саопштењу Координација српских удружења.

“Уместо што, више од 20 година, хрватски државни врх сваке године слави акцију ‘Бљесак’, цивилизовано, хумано и људски би било да званичници Хрватске осуде злочине који су почињени у наведеној акцији, упуте јавно извињење породицама жртава и извршиоце приведу правди”, каже се у саопштењу.

Без тога, како се додају, и без јасног суочавања са прошлошћу неће бити могуће успоставити нормалне међунационалне односе између хрватског и српског народа, што је преко потребно и једнима и другима.

Координација је указала да у Хрватској, према евиденцији удружења – чланица Српске координације, више од 1.800 лица српске националности и даље има статус несталих.

“Држава Хрватска до данас одбија да ексхумира позната гробна места у којима се налазе посмртни остаци српских жртава, и поред недавних обећања, које је породицама жртава дала председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић. Свака цивилизована и демократска држава, одавно би већ омогућила породицама да барем достојно сахране своје мртве”, наводи се у саопштењу.

Координација је оценила да неексхумирање мртвих Срба неће умањити злочине, нити довести до тога да се они забораве, као што ни прослављање акције ”Бљесак” и слављење злочинаца неће довести до аболирања злочина и преко потребног помирења.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here