ОДЛАЗЕ ДА РАДЕ У НЕМАЧКУ ПА ТРАЖЕ СОЦИЈАЛНУ ПОМОЋ: Ако лажете, бићете ухваћени

Поделите:

Пре неколико дана објављено је како у Немачкој више од 15 хиљада Босанаца, скоро 17 хиљада Хрвата и чак 54.000 Срба прима социјалну помоћ. Разлог томе лежи у чињеници да социјална помоћ у Немачкој износи колико и просечна плата у Босни и Херцеговини.

У Немачкој се прима око 416 евра социјалне помоћи, а просечна плата у БиХ износи 844 КМ. Такође, треба нагласити како постоје два система социјалне помоћи: класични и Хартз 4.

– Добијам социјалну помоћ, а радим ‘на црно’ док ме не ухвате. Од помоћи платим стан, а од плате ми доста остане. На пример, 2500 евра добијем ‘на руке’. Могао сам да бирам да ми та плата буде бруто и добио бих око 1300 евра ‘на руке’. Шта бих ја с тиме? Овако зарадим и за породицу, и за себе, а ако ме ухвате, нека ме врате у моју земљу. Немам превеликог избора – испричао је за Јутарњи лист један радник из Хрватске, чија прича само потврђује чињеницу да савршен систем нигде не постоји.

Колико је покушаја преваре, потврђује и страница „Идемо у Немачку, Огласи – посао“ чији је један од уредника Стјепан Бингула, човек који је бројним људима са ових простора помогао у тражењу посла и сналажењу у Немачкој у првим данима. Тако је један од корисника који се још „није снашао“ за социјалну помоћ написао: „Који посао у Немачкој треба наћи и на њему марљиво радити како бих за неколико година тог мукотрпног рада и временског одрицања имао право на социјалну помоћ?“

Док једни умиру од смеха јер је човек именом и презименом тражио помоћ, други, који је већ примају, дају му савете како доћи до ње. Међутим, како је Немачкој доста оних који ће искоришћавати државу, донет је закон који прецизира да они који никад нису радили у Немачкој морају чекати пет година да би почели да користе социјалну помоћ јер, како стоји у образложењу, придошлице из европских земаља представљају велико оптерећење за ту земљу.

Такође, све је више оних који морају враћати новац јер се испоставило како нису социјални случајеви каквим су се представљали, а „чешљање“ оних који искоришћавају систем ће се наставити.

– Свако ко мора враћати илегално примљен новац лагао је и сплеткарио и на крају су га ухватили. Тада је крива држава јер ‘јаше’ јадан, гладан народ, мрзи их јер су странци, не да им живети. Немачка је предивна земља. Сви имају иста права, сви могу и смеју да раде и имају све могућности за леп живот. Оставите се социјалне и којекаквих помоћи по систему ‘зашто не узети кад је бесплатно?’. Све ‘бесплатно’ кад-тад дође на наплату. Оставите се оних који вам саветују како доћи до социјалне помоћи. То су згубидани који ни у својој земљи нису радили, него су живели на туђој грбачи – била то држава, родбина или родитељи – поручио је Бингула, уредник страница „Нова будућност у Немачкој“ и „Идемо у Немачку, Огласи – посао“.

Крстарица

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here