Одложен поступак правне рехабилитације Милана Недића

Поделите:

Рочиште за правну рехабилитацију председника квислиншке Владе Србије за време окупације у Другом светском рату Милана Недића одложено је данас у Вишем суду у Београду јер није стигао одговор из Апелационог суда на жалбу Јеврејске заједнице која тражи да учествује у процесу.

Председавајућа судског већа, судија Анђелка Опачић рекла је да ће наредно рочиште бити одржано вероватно крајем септембра, а да ће странке о тачном датуму добити писано обавештење.

Она је прецизирала да данашње рочиште није одржано јер су списи предмета и даље у Апелационом суду.

Изразила је наду да ће до краја лета у Виши суд стићи одлука Апелационог суда о жалби Јеврејске заједнице.

Чланови Недићеве породице и њихов правни заступник, адвокат Зоран Живановић у изјави новинарима испред зграде Вишег суда у Тмиочкој улици указали су да је суд већ одбио захтев Јеврејске заједнице да учествује у процесу.

Живановић је рекао и да је суд одбио захтев да Јеврејска општина као „умешач“ учествује у процесу као и да износе своје доказе и доведу сведоке.

Праунук Милана Недића, Александар Недић је изразио сумњу да се ради о опструкцији процеса и да постоји притисак на суд.

„Понашење неких људи из власти, а не бих сада говорио о коме се ради говоре да се ради на одуговлачењу процесу…и сами сте чули судију да ће следеће рочиште бити у септембру“, рекао је он.

Према његовим речима, породици Недић и правним заступницима још нису стигли ни „неки документи“ у вези процеса који су тражени од Безбедносно информативне агенције.

Он је рекао и да се стално понавља у јавности, и од неких невладиних организација да је Недић одговоран за оно што није урадио.

Поступак правне рехабилитације почео је 7. децембра 2015, седам година након што су захтев за рехабилитацију поднели Српски либерални савет, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима и породица Недић.

Почетак процеса рехабилитације изазвао је велике полемике у јавности. Противници тврде да се Србија рехабилитацијом сарадника окупатора ставља на страну поражених у рату и ревидира историју, док други сматрају да је Недића убио комунистички режим и да је без судске одлуке проглашен за квислинга и ратног злочинца.

Недић је био председник српске владе у периоду нацистичке окупације. Земљу је напустио крајем 1945, али је убрзо ухапшен у Аустрији и враћен у Југославију.

Није му суђено, јер је 4. фебруара 1946. извршио самоубиство.

 

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here