Одложено померање сата до 2021. године

Поделите:

Померање рока до 2021., две године након рока који је у септембру предложила ЕK, омогућило би земљама чланицама више времена за припрему
Аустријски министар саобраћаја Норберт Хофер је рекао како европска иницијатива за укидањем померања сата није вероватна до 2021. године.

Брзо спровођење одлуке већ је наишло на проблеме, кад је неколико земаља чланица упозорило да неће имати довољно времена да прилагоди одређене сегменте попут ваздушног саобраћаја.

“Да смо инсистирали на променама одмах, то би покопало захтев Kомисије”, нагласио је Хофер пре састанка министара саобраћаја Европе те је додао: “На тај начин не бисмо уопште могли укинути померање сата”. Европска унија не жели да земље чланице имају проблеме при “крпљењу рупа” око померања сата. Kомисија је предложила да се укине измена зимског и летњег рачуњања времена након интернет анкете широм Уније која је показала да 84 посто учесника то подржава, преноси Вечерњи лист.

Али да би се таква промена и спровела потребно је да је прихвате све земље чланице и Европски парламент који би изгласао и завршну форму закона. Земље чланице морале би самостално да одлуче да ли желе да задрже померање сата или би користиле исто време током целе године. Хофер је још у октобру споменуо идеју дужег временског периода за прилагођавање, као и тзв. “заштитну клаузулу” у случају да једна или више земаља треба да реши неочекиване проблеме.

 

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here