ОДОБРЕНО ТРОВАЊЕ: ЕУ допушта “хормонске ометаче”

Поделите:

Нова француска влада подржала је ових дана у надлежном комитету при Европској комисији “толерантну” дефиницију хормонских ометача какву заговара крупна индустрија.

Хормонски ометачи налазе се у хиљадама производа од пластике – од пластичне амбалаже за храну до пластичних играчака и такозване водоотпорне одеће. Има их такође у козметици, УВ филтерима против сунца, у средствима за чишћење, у храни која је гајена уз употребу пестицида.

Реч је о синтетичким молекулима. Када уђу у организам било преко хране, било преко директног додира с кожом или удисањем – ови молекули “варају” организам који у њима препознаје природни хормон естроген, познат као женски хормон, иако га имају и мушкарци.

Протест из Данске
Vjentenis Andrijukaitis, европски комесар за здравље, изјавио је да се ЕУ налази надомак првог система правила око забране хормонских ометача, било у пестицидима, било у другим материјама. Данска министарка Каролина Ског, огорчена због “издаје” Француза, супротног је мишљења. “Дозе које се наводе као дозвољене превисоке су. Траже се докази за штетност, уместо да се примени начело предострожности”, рекла је она.
Последице овог тровања су канцерогене болести и хормонске сметње, прерани пубертет код деце, женске телесне одлике код дечака, као и смањена плодност код жена и мушкараца.

Крупна индустрија сада је успела да наметне дефиницију у којој се говори о граници од које почиње штетно дејство хормонских ометача. Више од стотину најпознатијих француских научника уочи састанка надлежног комитета послало је писмо Европској комисији у коме изричито кажу да је одређивање штетне границе потпуно ненаучно. Научници наглашавају да и најмања количина хормонских ометача има штетан учинак. То, међутим, није спречило француску владу да промени политику у односу на претходну администрацију и престане да подржава Данску и Шведску.

Претходна влада у Паризу, одупирала се изгласавању ове дефиниције, заједно са Данском и Шведском. Три земље су се сложно супротстављале индустријском интересу да се дефинишу границе опасних доза отровних хемијских супстанци, пишу Франкфуртске Вести.

Због француског гласа, језичак на ваги приликом гласања у надлежном комитету прешао је на другу страну. Сада дефиниција још треба да прође испитивање и гласање у Европском парламенту који има четири месеца да донесе одлуку.

Промена става Париза доказ је да нова француска влада једно говори, а друго ради када је реч о здравству и екологији. С једне стране премијер и председник се заклињу у политику за очување околине, јавног здравља и против климатских промена. Са друге, међутим, излазе у сусрет интересима индустрије, а не грађана.

Француска се, после годину дана супротстављања “индустријској” дефиницији, заправо приклонила Немачкој. Берлин је од почетка заговарао доношење правила које би одговарало индустрији и сада је надомак победе.

Мондо.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here