Одржана трибина „Ламбросова национална идејаˮ

Поделите:

Одржана трибина „Ламбросова национална идејаˮ

Веома посећена трибина „Ламбросова национална идејаˮ аутора и предавача Александра Ламброса, историчара уметности и блогера из Француске, одржана је у уторак 27. јуна у Клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада. Поред Ламброса, на трибини је учествовао и Жељко Ињац, уредник популарног сајта Видовдан.
На почетку предавања, Ињац је подсетио на празник Видовдан, рекавши да је у прошлости видовданска идеја у политичке сврхе често била окарактерисана као „ретроˮ , те су се поједини наши државници одрицали те идеје зарад неких туђинских идеја, које немају никакве везе са нама као народом.
За видовданску идеју, сматра Ињац, кључни су правда и слобода које су довеле до тога да се ослободимо турског ропства. У тој модерној српској држави, у 19. веку, свако ко је дошао у Србију третиран је као слободан човек, што није било карактеристично за остале европске државе. Оне су тада биле колонијалистичке, а у исто време у Америци постојало је робовласништво.
– Срби су у тој својој видовданској идеји били много испред тадашњег схватања слобода. Данас, у 21. веку, та прича је потпуно изокренута толико да се Срби проглашавају безмало „пећинским људимаˮ , без осећаја за правду и слободу – рекао је Ињац и препустио реч Ламбросу.
Гост из Француске објаснио је да је после распада СФРЈ, у којој је растао као Југословен, прошао кроз период националног освешћивања.
-Било ми је нелагодно када су ме почели етикетирати као српског националисту, а онда сам се запитао: „Зашто ми је нелагодно, ако нећу ја да волим своју земљу ко ће да је воли?ˮ Сада више уопште немам задршку да браним српску позицију и српске националне интересе – рекао је Ламброс уз оцену да корен свих српских проблема лежи у очигледном недостатку националне политичке и интелектуалне елите.
Kао предуслов за стварање једне аутошовинистичке елите, која спроводи стране интересе у Србији, било је потребно разградити националну свест код Срба. Ако то не почне да се мења, сматра Ламброс, никада из те дубиозе свести нећемо изаћи.
– Данас се рат више не води првенствено конвенционалним оружјем, него кроз културу и медије и то кроз популарну културу, кроз рекламе и поруке које у главама људи формирају стереотипе– нагласио је аутор трибине.
Указао је, потом, на податак да је у последњих тридесетак година Холивуд снимио око 40 филмова и серија у којима су Срби „лоши момциˮ , а сценарији су невероватни – у једном таквом остварењу Срби постављају атомску бомбу у Уједињене нације, а у другом обарају авион америчког председника.
– Мислим да је то све плански урађено, јер поп култура има ту невероватну моћ да сублимира и пласира поруке. У нашем случају, испуњена су три предуслова: белци смо и Европљани, па те филмаџије нико не може да оптужи за расизам. Други предуслов је да немамо моћ да се одбранимо од такве пропаганде, не можемо да их забранимо, а трећа ствар је да нико са Запада неће стати у нашу одбрану, јер нас доживљавају као „балканске Русеˮ.
Кроз паралелу о миту Јованке Орлеанке који се негује у Француској, Ламброс је поручио да ни Срби не треба да дозволе негирање митова из своје историје, првенствено косовског мита.


КЦНС

Поделите:

1 COMMENT

  1. http://www.vidovdan.org/2017/06/11/aleksandar-lambros-pet-progresivno-levih-lazi-o-islamu/#comment-1223

    Надам се да ће се друг Ламброс убрзо позиционирати према увођењу гендер идеологије у србске школе, као и о сексуализовању младих новим школским планом у школама. Било би корисно да прокоментарише угуравање брнабићке у улогу премијерке, упркос протесту највећег, највећег дела србске популације.

    У противном, не преостаје ми ништа друго, него да овог интелигентног човека сматрам пројектом, чији ји циљ да нам приближи лгбт популацију.

    На који начин? Тако што ће обрађивати само СВЕ ОСТАЛЕ теме (ислам, азиланти, националност, итд.) и тиме покушавати да приближи лгбт просечном србину и србкињи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here