Одржани Дани Михољске превлаке у Београду

Поделите:

 

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Православно спортско друштво Света Србија је и ове године традиционално приредило Дане Михољске превлаке у Београду.

Свечани концерт за обнову манастира Михољска превлака, у Културном центру Чукарица донео је дух Свештене српске царске лавре Манастира светог Архангела Михаила у Београд. У препуној сали посетиоци свих генерација дисали су као један. Концерт је прошао у трену јер су сва извођења била на високом уметничком нивоу. На самом почетку тропар Светим Архангелима изводе деца византијски појци Јован и Марија Плеша. Затим наступају Фолклорни ансамбл Свети Ђорђе са Чукарице, Певница Ступови, гуслар Батрић Јокановић, отац Серафим Петковић из манастира Бијеле воде код Љубовије са групом Србче и Хор Манастира Пресвете Богородице Тројеручице код Авале, под вођством мати Злате. Концерт је завршен заједничким извођењем песме Ој Косово, Косово. Ослушкујући утиске, са свих страна се чуло: Најбоље до сада.

Наредног дана одржано је Духовно вече са Архимандритом Бенедиктом Јовановићем, игуманом манастира Михољска превлака, свештеником Миајлом Бацковићем, секретаром Одбора за обнову манастира на Михољској превлаци и модератором Миљаном Ћеранићем, директором ПСД Света Србија. Београдска публика је с разлогом до последљег места испунила велику салу Дома омладине Београда, место окупљања београдске авангарде. Испоставило се да је ово вече разговора о Михољској превлаци, историји и значају обнове светиње као и о духовној изградњи савременог човека, једна од најбољих трибина оваквог карактера до сада одржаних у Београду ван парохијских домова и храмова. Ових два сата су били као лек,рекла је млада студенткиња и балерина, која се по први пут сусреће са оваквим догађајем. Управо је ова реченица најбољи доказ оправданости одржавања оваквих сусрета.

Дани Михољаске превлаке у Београду приведени су крају на празник светог Стефана Штиљановића, Светом Литургијом у Манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Дробњацима на Авали коју је служио Архимандрит Бенедикт и гостовањем свештеника Миајла Бацковића на радију Словољубве.

Циљ организатора да се на обвај начин шира јавност обавести о значају и обнови манастира Светог Архангела Михаила је постигнут. У Београд долази светиња, о њој се сазнаје, и из Београда се о њој шири глас.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here