ОДСЛУЖИО ДВЕ ТРЕЋИНЕ КАЗНЕ Капетан Драган ускоро на слободи?

Поделите:

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, ускоро би могао да изађе на слободу из хрватског затвора. Наиме, Васиљковић је неправоснажно осуђен на 13 и по година затвора, а како му се у казну рачуна и време које је од 2006. године провео у притвору у Аустралији, он је већ одслужио две трећине казне.

Око две недеље Драган Васиљковић провео је у Центру за дијагостику загребачког затвора из којег је послат у Лепоглаву на извршење казне.

Међутим, време које је провео у аустралијском, али и хрватском притвору урачунава се, па је покренут процес пуштања на условни отпуст.

„Обзиром да је 90 одсто казне већ одслужио, то је морало бити учињено и то је учињено и кроз петнаестак дана претпостављамо да ће се знати иде ли на слободу“, казао је Томислав Филаковић, адвокат Драгана Васиљковића.

Такво пуштање није затражио сам Васиљковић, већ Центар за дијагностику загребачког затвора. И то по службеној дужности, јер по закону то морају да учине када осуђеник одслужи три четвртине правоснажне казне. Притом пишу и своје мишљење, а последну реч о свему има суд. По свему судећи, Жупанијски суд у Великој Горици.

„То је на суду да одлучи, није на мени да то коментаришем, јер нас у томе нема“, казао је министар правосуђа Дражен Бошњаковић.

Правосудна прича Капетана Драгана траје од 2006. године, када је први пут ухапшен у Аустралији. Већину је времена до изручења Хрватској 2015. године провео у аустралијском притвору, а након што је те године пребачен у сплитски затвор и након суђења, неправоснажно је проглашен кривим за ратне злочине против хрватских војника и цивила.

Међутим, Врховни је суд лани казну смањио на 13 и по година затвора. Висина казне није задовољила жртве. У удружењу логораша кажу – знају да је условни отпуст законит, но питају се – где је ту правда за жртве. Позивају их да размисле о следећим потезима.

Н1

Поделите:

1 коментар

  1. А, где је правда за српске жртве. То се свесно пренебрегава, а и дан данас за многа злодела нико са хрватске стране није одговарао а како стоје ствари и неће.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here