ODSLUŽIO DVE TREĆINE KAZNE Kapetan Dragan uskoro na slobodi?

Podelite:

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, uskoro bi mogao da izađe na slobodu iz hrvatskog zatvora. Naime, Vasiljković je nepravosnažno osuđen na 13 i po godina zatvora, a kako mu se u kaznu računa i vreme koje je od 2006. godine proveo u pritvoru u Australiji, on je već odslužio dve trećine kazne.

Oko dve nedelje Dragan Vasiljković proveo je u Centru za dijagostiku zagrebačkog zatvora iz kojeg je poslat u Lepoglavu na izvršenje kazne.

Međutim, vreme koje je proveo u australijskom, ali i hrvatskom pritvoru uračunava se, pa je pokrenut proces puštanja na uslovni otpust.

„Obzirom da je 90 odsto kazne već odslužio, to je moralo biti učinjeno i to je učinjeno i kroz petnaestak dana pretpostavljamo da će se znati ide li na slobodu“, kazao je Tomislav Filaković, advokat Dragana Vasiljkovića.

Takvo puštanje nije zatražio sam Vasiljković, već Centar za dijagnostiku zagrebačkog zatvora. I to po službenoj dužnosti, jer po zakonu to moraju da učine kada osuđenik odsluži tri četvrtine pravosnažne kazne. Pritom pišu i svoje mišljenje, a poslednu reč o svemu ima sud. Po svemu sudeći, Županijski sud u Velikoj Gorici.

„To je na sudu da odluči, nije na meni da to komentarišem, jer nas u tome nema“, kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Pravosudna priča Kapetana Dragana traje od 2006. godine, kada je prvi put uhapšen u Australiji. Većinu je vremena do izručenja Hrvatskoj 2015. godine proveo u australijskom pritvoru, a nakon što je te godine prebačen u splitski zatvor i nakon suđenja, nepravosnažno je proglašen krivim za ratne zločine protiv hrvatskih vojnika i civila.

Međutim, Vrhovni je sud lani kaznu smanjio na 13 i po godina zatvora. Visina kazne nije zadovoljila žrtve. U udruženju logoraša kažu – znaju da je uslovni otpust zakonit, no pitaju se – gde je tu pravda za žrtve. Pozivaju ih da razmisle o sledećim potezima.

N1

Podelite:

1 komentar

  1. A, gde je pravda za srpske žrtve. To se svesno prenebregava, a i dan danas za mnoga zlodela niko sa hrvatske strane nije odgovarao a kako stoje stvari i neće.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here