“Оду, зараде 900 €, врате се у Србију и не раде два месеца”

Поделите:

Млади би требало да раде, бар и за мању плату како би стекли искуство које послодавци данас траже.

То су поручили гости у Јутарњем програму ТВ Прва Небојша Атанацковић, предсеник Уније послодаваца, Ружица Меворах, пензионерика која ради као уредца часописа „Ах љубав“, Бреда Милић, директорка Омладинске задруге “Булевар” и Милош Турински, из “Инфостуда”.

“Радите, макар и за тих 30-35.000 динара. Неће бити довека таква плата, баш због тог искуства“, каже Турински.

На констатацију да све више младих и не разматра опцију да раде у Србији и да одлазе у иностранство у потрази за послом и бољом платом, саговорници кажу да у последње време то нажалост, кратког даха.

Такође, наводе да се се појавиле многе агенције за запошљавање које нуде послове у иностранству и воде младе на тај рад.

“Они тамо раде, зараде 900 евра месечно, врате се у Србију и онда не раде два месеца. То је нешто ново што се појавило на тржишту и све је чешћа појава“, каже Бреда.

Додаје да млади одведени на те послове раде суров посао, јер се ради у колективним смештајима, често су без друштвеног, социјланог живота, у комплексима који су често изоловани.

Председник УПС каже да нису ни сви приватници исти, и да постоји проблем у држави која мора да буде ефикаснија у заштити запослених.

“Водимо стално разговоре о минималцу, а многи исплаћују зараде и испод тог минималца“, додаје.

Такође, саговорници су сагласни да су почетне плате од 30.000 углавном на нивоу Београда и да је су у унутрашњости земље ниже.

Б92

Поделите:

2 Коментари

  1. Овде ти извршитељи ваде бубреге ако ниси измирио неки рачун од хиљаду динара.Нема ту љубави да се не лажемо.Без љубави све пропада.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here