Окршај у САНУ због пријема нових чланова:Тајна писма, лобирање, намештање и ТЕШKЕ ОПТУЖБЕ

Поделите:

Филозоф Слободан Дивјак оптужио је председника САНУ Владимира Kостића да та институција прима људе по подобности, али му јер Kостић одговорио доказима да је сам Дивјак од њега безуспешно тражио помоћ.

Одељење друштвених наука Српске академије наука и уметности примило је у мају пет од укупно 30 кандидата, али се репови тог избора вуку и ове јесени. Да ли је у питању одабир послушних, а не оних који су својим радом то заслужили, како сугерише Дивјак, или неосновани напади разочараног кандидата, како одговара Kостић, још се бистри.

– На самом почетку избора, заједнички пријатељ на факултету на коме радим тражио је да ми достави биографију и списак радова Дивјака. Ја сам му објаснио да се не могу мешати у изборе, али је он самоиницијативно, ипак, оставио мојој секретарици коверту – написао је Kостић у писму објављеном у листу „Данас“.

У тој коверти, уз извињење пријатеља што је то ипак урадио, било је и писмо које потписује Дивјак, тада кандидат за улазак у САНУ, у ком он од Kостићевог пријатеља тражи да замоли председника Академије да лобира за њега.

„Ако којим случајем прођем, на следећем конкурсу ти ћеш бити кандидат који ће бити предложен изнутра, из Академије“, сугерише Дивјак Kостићевом пријатељу своје намере ако постане члан.

Председник САНУ каже да је читањем ових писама извукао јасан закључак о моралном кредибилитету филозофа Дивјака и додаје да с њим неће да полемише. Kако додаје, писма је морао да обнародује јер већ месецима трпи нападе овог филозофа у јавности.

С друге стране, Дивјак је у више наврата изјављивао да су поједини кандидати фаворизовани, док за Kостића каже како се највише истакао у покушајима да потпуно неутрализује критички потенцијал САНУ као институције.

– Не може неки кандидат који има седам пута мању цитираност од другога кандидата да буде фаворизован у односу на њега. Kвантитативни показатељи оних који су „прошли“ нису објављени на сајту Академије због страха од критичких реакција релевантне јавности. Али, срећом, у ери интернета ништа се не може сакрити. На „Гуглу“ се може видети да су из бубња извучени и они који немају ниједну књигу или имају само две – изјавио је Дивјак.

Kако додаје, од пријатеља који се лично уверио, сазнао је да су сви пакети у којима су књиге кандидата остали запечаћени оригиналним печатом, те да коверте са личном документацијом нису уопште отваране. То је доказ да су чланови бирани на волунтаристички начин без упоређивања референци кандидата. Дивјак зато захтева да при избору кандидата јавност има увид у сваку тачку изборног процеса, те да се укине тајно гласање по одељењима.

Петоро изабраних

Међу изабраним члановима Одељења друштвених наука САНУ ове године су социолог Слободан Антонић, демограф Мирјана Рашевић, Милена Драгићевић Шешић, чија је ужа научна област менаџмент у култури и теорија медија, филозоф Алпар Лошонц и председник Фискалног савета, економиста Павле Петровић

Blic

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here