Окупљени верници одбранили крстионицу „Суза Његошева“

Поделите:

Полиција, која је рано јутрос покушала да опколи острво на којем се налази крстионица крстионица „Суза Његошева“ на Превлаци Светог архангела Михаила код Тивта чије је рушење било најављено за данас, повукла се око седам сати због великог броја људи, који су се окупили како би одбранили грађевину.

Раније данас, свештеник Манастира Михољска превлака, позвао је полицију да се повуче с острва. На оствру је, судећи по фотографијама и видео снимцима, присутан велики број људи, који су се окупили да би спријечили рушење крстионице на води.

Инспекција црногорског Министарства одрживог развоја и туризма за данас је била најавила рушења крстионице чије је рјешење о рушењу потписао урбанистички грађевински инспектор Драган Зејак.

Велики број вјерника синоћ се окупио испред крстионице, с намјером да молитвом сачува светињу, а свеноћно бдење служио је Његово преосвештенство епископ диоклијски Методије са свештенством.

Фото : Марко Милачић

Крстионица се налази у мору и представља обнављање старе изграђене прије више од 11 вјекова у сједишту прве Зетске епископије Светог Саве, успостављене 1220. године.

Ту се свакодневно обављају крштења и све је више оних који у љетном периоду желе да се крсте погружавањем у море. Због тога је и одлучено да крстионица буде обновљена и постављена на води.

Крстионица је изграђена складу са архитектуром из 9. вијека и посвећена је Светом Ловћенском Тајновидцу – Петру Другом Петровићу Његошу.

rs.sputniknews.com
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here