Олга Томовић: Отворено писмо Златибору Лончару

Поделите:

Прочитах јуче инспиративно писмо – захвалницу коју је нашим пензосима упутио њихов вољени. И како се многи обрадоваше (те писмо, те 3000 динара еxтра на пензијицу), хвала Богу имам комшије и пријатеље који сачуваше нешто здравог разума и достојанства. Један је овде не порталу, удостојио Агу и одговора, али ја нећу. Нећу га удстојити отписа, јер ја писмо нисам добила, а нисам добила ни 3000 диара еxтра, а нисам добила ни плату, ни задовољавајући третман на културној сцени Србистана. Треба, онако кришом, шапатом, да чујем бодрења храбријих, да истајем, да имам најбољи портал на Балкану, који се чита и даље, много даље, али се о његовом читању ћути.

Ову бих прилику искористила да се отворено обратим министру за здравље, јер како држим, онако лаички, ово је тема која спада у његов ресор, а можда И грешим, можда је Златибор само задужен за онај део до плаћања, а све након тога није му познато. Елем, поштовани (ово из чисте куртоазије), већ неколико пута сктрећем вам пажњу на све лошије услове у објектима Kлиничког Центра Србије. Већ неколико пута указујем вам на проблеме са лековима који су тобоже стигли, па се пацијетнти поломе да сакупе документацију потребну за комисијско одобравање коришћења ових лекова који су за живот неопходни многима, а онда цврц. Блаженим и хаш-хаш гласом, начелница саопштава истину, ако су стигли, нису у Србију. Она је поднела више од 150 захтева од објаве конкурса и ништа. Вероватно ће од нове године…

 

 

То вероватно је оно што убија пацијетне по KЦ, вероватно је процена да су болничке бактерије у огромном паду у односу на прошлу годину, а вероватно је и да сте се прешли око статистике, штимујете, намештате како вам одговара, а избори неће још скоро. До избора искоренићемо све болнисчке бактерије, осавременићемо одељења, нове машине, скенери, ма синце фицтион. Са шницама, пацијенти ће добијати и осмех, а са терапијом и понуду нове, бесплатне опуштенције у некој бањи. Али ће до тада, највероватније, најтежи пацијенти умирати од клостридије, која се свеже укоренила у добро одржаване болнице. Kако – не знате? Али, ми знамо, само ви не знате.

Поштовани Златиборе, ви очигледно нисте свесни ни где радите, ни у каквим вам условима умире Србија. Вас лично кривим и за одлазак огромног броја одлично школованог медицинског кадра, за одлазак медицинских сестара које су одличне, у свету цењене, само овде потцењене, јер нема се…а може вам се.

Да закључим, да вам не трошим драгоцено вереме које ћете провести потписујучи нове, златне уговоре за енормне бољитке по болесне Србе. Прво, болничке зграде вам се распадају у престоном граду. Хигијена по болницама и Домовима здравља је (проверено) оно што је теткица купила од својих пара. Потраживања покривају једну крпу и један портвиш, а о хемији и да не говорим. У болничким собама, које више подсећају на ратне филмове, него на европске болнице 21. Века, нема топле воде, нема сапуна, тоалетног папита…а о храни не бих…превише је…потребно је само да пробате, ништа више.

Златиборе, сиђите са те планине и уместо куртоазне шетње по одабраним одељењима, процуњајте тамо где се ретко залази, у праве болнице, са правим болесницима који једу праву болничку храну, који смрде, јер нема воде, који пате од клостридије без тоалет папира и који умиру недостојно човеку.

Фотогрфије су начијене мојој руком на једној од клиника KЦ Србије, стидела сам се и фотографисала и своју и вашу срамоту. Нека су вам на част. И вама и оном ваше Аги, па нека узме те 3000 и гурне их тамо где светло не сија, мени ће бити лакше, а верујем и многима који то могу да замисле.

Олга Томовић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here