Оливер Ивановић: Утицај Срба биће још мањи

Поделите:

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић изјавио је да ће после ванредних парламентарних избора на Косову утицај Срба бити још мањи и да „није сигуран” да на Српској листи има појединаца чији је кредибилитет довољно велики за озбиљну улогу Срба.

„За озбиљну и активну улогу Срба потребно је да кредибилитет појединца буде тако велики да га уважавају и странци и Албанци, и подразумева се – да га уважава српска заједница. Да ли ми имамо такве људе на овој листи? Па нисам баш сигуран”, рекао је Ивановић за регионалну ТВ Н1.

Према процени коалиције невладиних организација „Демократија на делу” која је надгледала јучерашње изборе на Косову, на основу прелиминарних резултата 33 одсто гласова освојила коалиција окупљена око Рамуша Харадинаја, следе Самоопредељење са 26,6 одсто, коалиција око Демократског савеза Косова освојила је 25,3 одсто, док је Српска листа освојила 4,8 одсто, а све остале партије 10,1 одсто гласова,

Коментаришући резултате избора, Ивановић је рекао да не може рећи да ће лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај сигурно бити премијер Косова.

„Очекивао сам бољи резултат из ОВК крила, Алијансе за будућност… Са 33 до 35 одсто не могу имати довољан број да са неком другом странком, осим ако је Демократски савез Косова, формирају Владу”, казао је Ивановић додајући да је то што ће се дешавати након избора и даље велика енигма.

Ивановић је рекао и да је Харадинај остварио бољи резултат не би се могло рећи да ће сигурно бити премијер.

Како је додао, свима је јасно да се премијер Косова не бира само на основу гласова, већ и на основу мишљења међународне заједнице, а нарочито амбасадора САД у Приштини.

Ивановић је рекао да не види разлог зашто Срби не би били део велике коалиције – ако се Демократска партија Косова и Демократски савез Косова споје.

Али, како је рекао, у таквим условима врло лако је могуће да се „на наше људе и потребе не обрати адекватна пажња”.

„Срби у претходној влади нису успели да се наметни као озбиљан фактор”, рекао је Ивановић и додао да није сигуран ни да су и сада научили лекцију. (Бета)

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here