ОЛИВЕР СТОУН: Влада Сједињених држава показала презир према људском саосећању

Поделите:

Влада Сједињених Америчких Држава открила је свој презир према људском саосећању и глобалној солидарности, одбијањем укидања драконских санкција према Ирану и Венецуели током кризе коронавируса, изјавио је режисер Оливер Стоун.

Иран неизмерно пати због коронавируса, саопштио је Стоун за издање Њу јорк дејли њуз, али због америчких санкција Исламска република је „једина земља на свету која не може купити лекове потребне за борбу против пандемије“.

Искрена холивудска легенда слично је осудила одлуку Вашингтона да задржи, а у неким случајевима и повећа своје економске санкције према земљама попут Кубе, Венецуеле и Никарагве, док коронавирус оптерећује здравствене системе широм света.

У случају Венецуеле, америчка присила довела је до тога да Међународни монетарни фонд (ММФ) одбије захтев државе Јужне Америке за кредит од пет милијарди долара за помоћ у борби против пандемије, нагласио је Стоун.

САД су појачале притисак на Каракас усред глобалне здравствене кризе, оптужујући владу за трговину дрогом и позивајући на „транзицијску владу“ која би заменила председника Николаса Мадура.

Многонаграђивани филмски стваралац и активиста рекао је да је здравствена криза показала нехуманост спољне политике Вашингтона.

„Тренутна пандемија открива не само крајње неуспехе наше владе да заштити своје грађане, већ и дубоки недостатак људске пристојности у односима са другим земљама.“

Стоун је позвао на „озбиљно морално самопреиспитивање“ у САД-у упозоравајући да је безброј живота угрожено уколико не буде „моментале промене курса“.

Иран је регистровао скоро 3.500 смртних случајева од коронавируса, са 19.700 потврђених случајева, према подацима Универзитета „Џонс Хопкинс“. Председник Хасан Роухани је рекао прошле седмице да је криза „сјајна прилика да се Американци извине … и укину неправедне санкције Ирану.“

Восток / РТ
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here