Омогућити лијечење генерала Младића у Русији или Србији

Поделите:

Породица генерала Ратка Младића, који служи доживотну казну у затвору у Хагу, забринута је за његово здравствено стање и захтијева да буде одведен на лијечење у Русију или Србију, изјавио је генералов син Дарко Младић у руској Думи.

“Радимо на новим захтјевима да би га одмах пустили на лијечење у Русију или Београд, јер услови у којима борави не доприносе побољшању његовог здравља”, рекао је Дарко Младић на презентацији књиге у Думи.

Он је навео да је здравље генерала углавном стабилно, али да је породица забринута, јер Младићеви најближи не вјерују хашким љекарима, преноси “Спутњик”.

“Имао је три јака мождана удара, много мањих удара, инфаркт. Прошлог љета све вријеме му је скакао притисак. Имао је притисак 220, а хашки љекари су рекли да је то за њега нормално. Руски и српски лекари скретали су пажњу да му је погрешно лечен притисак. Давани су му лекови који се међусобно не комбинују”, указао је Дарко Младић.

Он је навео да породица дуго није добијала информације здрављу генерала Младића.

“Зашто кажем да је Русија спасила живот генералу Младићу? Зато што је проблем његовог здравља био присутан свих ових година. Управо Русија је послала љекаре који су утврдили право стање његовог здравља. Прије тога љекари из Хага нису давали никакве информације о његовом здравственом стању – у августу су му снимили главу, али нам нису давали снимак, само опис да је дошло до неког погоршања. Али, оног дана када су одлучили да замјене судије, љекари су одмах позвали адвокате и дали им снимак”, навео је Дарко Младић.

Рекао је да породица страхује да Ратко Младић не доживи разматрање жалбе на пресуду, будући да датум разматрања за сада није познат.

“Прије су говорили да је разматрање у децембру 2019. године, али сада је тај датум промјењен. Не зна се када ће га разматрати”, напомиње Дарко Младић.

Генерал Ратко Младић налази се у притвору у Хагу од 2011. године, а првостепеном пресудом осуђен је на доживотну казну затвора.

 

ЕТРС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here