Он је Србин и једини човек на свету од ког дрхте и Гугл и Јаху

Поделите:

Србин који је први у историји победио глобалне дивове “Гугл” и “Јаху” и од њих добио скоро милион долара одштете повео је нови судски поступак против њих због нарушавања угледа. Само овај пут је на листу додао и америчког титана.

Аустралијанац пореклом из Српца Милорад Мајкл Тркуља бацио је на колена најмоћније светске интернет претраживаче, али ни велика одштета није уозбиљила „Гугл“ и „Јаху“ па је их поново тужио за идентичне случајеве због којих су судови раније стали на његову страну.

Ново име на листи

Тркуља каже да је овог пута у тужби додао још једног америчког титана – компанију „Мајкрософт“.
На тај потез се одлучио због резултата интернет претраге Тркуљиног имена који нарушавају његов углед јер га повезују са аустралијским подземљем.

Бизнисмен је „Јаху“ и „Гугл“ тужио пре неколико година јер су се, ако би у претраживач укуцали његово име, у резултатима претрага појављивали линкови који његово име и фотографије повезују са аустралијским криминалцима, пише Глас Српске.

– Сада нема повезивања са мафијом када укуцате моје име, али сам на првом месту ако тражите податке о мелбурншкој мафији. Ја сам број један, као да сам највећи мафијаш на свету. Зато нисам много размишљао и опет сам их тужио – каже Тркуља.

Наглашава да је његова тужба од 16. јуна предата највишој судској инстанци у Аустралији чију одлуку нико не може да сруши.

– Ту одлучује деветочлано судско веће. Одлука би требало да буде донесена у августу. На основу те одлуке биће донесен и нови закон, први такав у свету, који се односи на мој случај и на оне сличне који би уследили – истиче Тркуља.

Проблеми за бившег естрадног менаџера, који је у Мелбурн дошао 1970. године, почели су 2004. када му је пуцано у леђа док је ручао са супругом у једном ресторану.

Након тога су се у медијима појавиле информације да је случај повезан с обрачунима банди аустралијског подземља, али ништа није указивало на то да је Тркуља био умешан у та збивања и утврђено је да је рањен грешком.

Када је открио да његово име у резултатима претрага вежу уз аустралијски криминални миље, од Министарства правде Аустралије добио је потврду да никада није починио ниједно кривично дело и захтевао од „Гугла“ и „Јахуа“ да из својих претрага уклоне све странице с таквим садржајима.

Како то није учињено, потражио је заштиту од суда и добио спор и одштету.

– Од „Гугла“ и „Јахуа“ сам, након што је Врховни суд Аустралије потврдио да је мој углед укаљан, 2012. године наплатио око 450.000 долара. Две године касније сам наплатио још 400.000 када сам имао намеру да их поново тужим, али је све окончано споразумно. Понудили су ми по 200.000 само да више не идемо у суд. Прихватио сам то, али сам опет утврдио проблем. Крајем прошле године утврдио сам да се путем претраживача моје фотографије и даље повезују са најопаснијим аустралијским мафијашима – истакао је Тркуља и додао да је одмах у новембру 2016. године хтео да опет тужи те компаније.

Тако то ради право правосуђе

Од тога га је, каже, одговорио адвокат, али ће сад на суђење сам.
– Адвокат који узима 10.000 долара дневно саветовао ме је да компаније треба да се жале и да идемо на апелациони суд уместо да тада у суду договорим са судијом колико новца да ми дају. Ту сам погрешио и више ми адвокат не треба јер ми је дао погрешну информацију – појаснио је Тркуља.

Верује да ће и ова пресуда бити у његову корист, тврдећи да нема никаквог разлога да не буде тако.

– Аустралијско правосуђе показало је да и мали, обичан човек може да победи гиганта који има моћ и новац. Ја сам први човек у историји човечанства који је тужио и победио те компаније – каже Тркуља и понавља да су његова породица и он због повезивања с подземљем прошли кроз пакао на који сећање не могу избрисати ни гомиле долара.

Милорад Тркуља каже да је приликом подношења последње тужбе остварио и велику уштеду јер није, као раније, адвокату дао 30.000 долара, колико кошта тужба.

– Једноставно сам копирао прву тужбу и на основу ње поднео ову другу, без иједног долара трошка. Нема потребе поново бацати паре за исту ствар – каже Тркуља.

 Сместили га међу криминалцеКада је открио да његово име у резултатима претрага вежу уз аустралијски криминални миље, од Министарства правде Аустралије добио је потврду да никада није починио ниједно кривично дело и захтевао од „Гугла“ и „Јахуа“ да из својих претрага уклоне све странице с таквим садржајима.
Како то није учињено, потражио је заштиту од суда и добио спор и одштету.

Мали човек није немоћан

Аустралијско правосуђе показало је да и мали, обичан човек може да победи гиганта који има моћ и новац. Ја сам први човек у историји човечанства који је тужио и победио те компаније, каже Тркуља и понавља да су његова породица и он због повезивања с подземљем прошли кроз пакао на који сећање не могу избрисати ни гомиле долара.
Глас Српске

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here