ОНИ СУ ГИНУЛИ ЗА СРБИЈУ: Сутра 20 година од почетка битке за Кошаре

Поделите:

Сутра се навршава 20 година од почетка битке за караулу Кошаре на Косову и Метохији у којој је погинуло 108 српских војника у неравноправној борби са снагама терористичке ОВК, регуларне војске Албаније, уз ваздушну подршку НАТО-а.

Битка за караулу Кошаре на граници тадашње СРЈ и Албаније сматра се највећом битком у новијој српској историји у којој је нешто више од 1.000 голобрадих српских војника, без довољно муниције, бранило домовину од напада снага које су бројале између 5.000 и 6.000 Албанаца и њихових помагача.

Највећи број српских снага на Кошарама чинили су војници на редовном одслужењу војног рока, просјечне старости између 19 и 20 година, а борили су се и Срби добровољци из иностранства и Козаци.

Одбрана карауле Кошара је, према оцјени војних експерата, спријечила копнену инвазију на Србију и онемогућила прекид комуникација међу српским формацијама.

Битка за Кошаре је званично завршена 14. јуна 1999. године када се Војска Југославије, на основу Кумановског споразума са снагама КФОР-а, повукла са те коте.

Повлачење је, за разлику од других дијелова Косова и Метохије, протекло без икаквих инцидената.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here