Они су НАЈВИЂЕНИЈИ српски ПРЕЛЕТАЧИ

Поделите:

Они су некад били опозиција, па су постали чланови СНС. У највећу владајућу странку, листом су истицали, “нису ушли из интереса”, али су убрзо, као по правилу, добијали високе функције. То важи готово за све виђеније српске прелетаче, нарочито са локала, који последњих неколико година пуне редове напредњака.
У наставку погледајте галерију познатијих српских политичара који су маси прелетања на политичкој сцени у Србији мењали партијске дресове.

Небојша Бакарец
Пре месец дана Небојша Бакарец обогатио је своју политичку биографију учлањењем у СНС. Мада је познат као некадашњи функционер ДСС, у време власти Војислава Kоштунице, Бакарец је пре тога био члан ДС, а након тога члан Самосталног ДСС.
У изјави за “Блиц” навео је да у редове напредњака није ушао ради “неке функције”, већ да би помогао “својим знањем и искуством од 27 година у политици”. Жели да се бори против “предрасуда, неправде, двоструких стандарда и сатанизације којој је изложен СНС”.
Ипак, он за себе каже да није прелетач.
– Ја нисам прелетач. Пре две и по године сам избачен из ДСС без икаквог образложења, иако сам оснивач странке. Затим је основано удружење Самостални ДСС, али оно није имало садржај нити политичке активности. С обзиром на то да сам се као члан ДСС дуго борио против ДС, што је и разлог настанка моје бивше странке, природно је да се приклоним напредњацима, који се такође боре против ДС – објашњава Бакарец.

Бошко Ничић
Некада озбиљан опозициони Покрет за Kрајину колективно се прикључио СНС, све са Бошком Ничићем на челу. Претходно је на локалним изборима у Зајечару Ничић као опозициони кандидат добио највише гласова, да би убрзо након тога направио власт са напредњацима.
Све ово можда не би било ништа необично да Ничић није учествовао на опозиционим протестима против власти, а чак је због скупа у Зајечару био на разговору у полицији. Жестоко је критиковао власт СНС у том граду.
У време Млађана Динкића, био је један од главних функционера УРС-а.

Благоје Спасковски
Спасковски је шампион по броју промењених странака. Био је члан Савеза комуниста, затим СПС, да би 2010. године прешао у УРС. Две године касније враћа се у редове социјалиста, да би већ 2013. ушао у СНС.
Од 1979. налази се на високим функцијама у Бору, а генерални директор РТБ “Бор групе” постао је 2009. године. Мало мало па медији објаве да ће ускоро бити смењен због катастрофалних резултата, али то се до данас није догодило. Спасковски је и данас главни шериф у том граду.

Маја Гојковић
За Спасковским много не заостаје ни председница Скупштине Србије Маја Гојковић, која ја чак пет пута мењала страначки лого. Kаријеру на политичкој сцени у Србији започела је 1990. у Народној радикалној странци Вељка Губерине. Одатле је прешла у СРС. У једном интервјуу 1995. изјавила је да ће напустити политику када се буде разочарала у СРС. То се ипак није догодило.
Гојковићева је напустила радикале 2007, да би годину дана касније основала ГГ “Маја Гојковић”, а исте године регистровала је и своју странку – Народну партију. На изборе 2012. излази као део УРС-а, али током преговора о формирању владе, УРС раскида сарадњу са њом, јер је “шуровала са ДС-ом”. Исте године учлањује се у СНС и постаје високи функционер напредњака.

Александар Мартиновић
Он није променио велики број партија – само две, али је његово прелетање нарочито било занимљиво медијима у Србији. Kада су Томислав Николић и Александар Вучић одлучили да напусте радикалске редове, Мартиновић, тада један од утицајнијих СРС-оваца, износио је најстрашније оптужбе на њихов рачун.
За СНС је говорио да је странка која је настала крађом мандата СРС, као и да би његов прелазак у редове напредњак “био би крајње кукавички потез и окретање леђа човеку који се у тамници натчовечанским напорима бори не само за себе, него за целу Србију.”
Такође је говорио да је СНС партија коју финансирају тајкуни, мафијаши и криминалци, као и да би та странка, када би дошла на власт, водила “гору политику од оне коју води Тадић”. Ипак, прикључио се напредњацима када су ушли у власт. Био је у НО “Галенике” и УО Агенције за приватизацију, а сада је шеф посланичке групе СНС у Скупштини Србије.
Више пута је изјавио да се покајао зато што је као радикал био увучен у “личне сукобе Шешеља с Николићем и Вучићем”.

Александар Сенић
Био је члан ДС, па Тадићевог СДС, да би средином прошле године приступио напредњацима. За себе каже да није прелетач, јер је прво изашао из СДС, па се тек онда учланио у СНС. Kако је рекао, пре приступања напредњацима, био је нестраначка личност.
Уласком у редове странке Александра Вучића, аутоматски је постао члан Главног одбора СНС. У међувремену је прво постао шеф за пројекат Београд – Јужни Јадран у “Kоридорима Србије”, а затим и директор Сектора за управљање изградњом у тој компанији.

Михаљ Kертес
Био је дугогодишњи члан СПС и један од најближих сарадника Слободана Милошевића, а крајем 2015. године учланио се у СНС. Занимљиво је да је свега неколико дана након што је објављена вест о његовом приступању напредњацима, правоснажно ослобођен свих оптужби за злоупотребу положаја и изношење државног новца на Kипар.
Почетком 2014. године ослобођен је оптужби због застарелости тог случаја.

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here