ОНKОЛОГ ДР ВЛАДИМИР KОВЧИН: Рак постаје болест број 1

Поделите:

Црна будућност: Пораст онколошких пацијената у Србији у последњих 10 година је дефинитиван и из праксе уочљив без званичне статистике. Све оно што се десило у
последњих 50 година са модернизацијом живота довело до стања које имамо сад

Пораст онколошких пацијената у Србији у последњих 10 година је дефинитиван и мени из праксе уочљив и без званичне статистике. Све оно што се десило у последњих 50 година са модернизацијом живота довело је до таквог пораста малигних обољења. Те болести ће премашити број кардиваскуларних, које су сад на првом месту, открива за Kурир један од најпознатијих српских, али и светских онколога др Владимир Kовчин.

Бомбардовање

Бивши директор KБЦ „Бежанијска коса“ објашњава да са тим има везе НАТО бомбардовање ових простора 1999, и то на више начина.
– Свако до нас свакодневно створи неколико малигних ћелија које наш организам својим имунитетом уништи. Бомбардовање је било велики стрес за грађане. Управо он доводи до пада имунитета, губитка имунолошке контроле. Сви се везују за осиромашенији уранијум, али он је само кап у мору. То је тежак метал који остаје на месту где је бачен и доста тога је склоњено. Нико, међутим, не говори о томе колико се хемијских материја излило у воду, у земљу… Бомбардовање „Петрохемије“, трафоа довело је до цурења канцерогреног уља пиралена. Њега је немогуће уништити, а потребно је само неколико његових честица које могу да буду окидачи настанка карцинома у организму – каже др Kовчин и даје савете како да не оболимо:

– Генетику не можете променити. На храну врло мало можемо да утичемо јер је питање шта је данас органска храна и да ли она уопште постоји. Полупроизводе и конзервирану храну би ваљало избећи. Гојазност носи велики ризик од карцинома јер се у масном ткиву нагомилавају хормони… Физичка активност је веома важна и ако можете – елиминишите стрес! На неке ствари не можете да утичете, али на то можете. Гурајте децу у спорт, а не да седе испред компјутера – наводи наш саговорник.

Познати онколог се осврнуо и на ситуацију у српском здравству и на честе притужбе на рад појединих лекара.

Притужбе

– Лекари су међу једином делом становништва на лошем гласу. Прича се о корупцији, о лекарским грешкама и о томе медији пишу врло сензационално. Тешко је поправити имиџ лекара у овој земљи. Истина је да су доктори страшно преоптерећени, јер их нема довољно. Моја алтуристичка идеја била је да лекари и не треба да примају плату, већ да имају жиро рачун на који би пацијенти анонимно, колико ко може и према заслугама, уплаћивали средства. Сигуран сам да бисмо били боље плаћени него сад – каже у шали Kовчин.

Необичан хоби
И ЛЕKАР И САМУРАЈ

Велика одговорност у лечењу најтежих пацијената са собом носи и велики стрес, а др Владимир Kовчин га елиминише тренирајући кендо, древну вештину јапанског мачевања.
– Kад радите стресан посао, морате да имате вентил, јер се негативна енергија, лоше вести и исходи лечења пацијената накупљају. Мој вентил су борилачке вештине. Немогуће је да вас не дотакне нечија лоша судбина, у мом послу нарочито. Мене кендо одводи у неки далеки свет самураја. Та вештина је настала када су у Јапану забранили да се самураји слободно крећу улицама носећи своје мачеве. Да би се сачувала та вештина, људи су почели да вежбају бамбусовим мачевима и онда су почели и да се такмиче – каже др Kовчин и објашњава да су Србији око 400 људи тренира кендо у 16 клубова.

 

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here