Опасна комбинација лошег сна, високог притиска и стресa

Поделите:

Стрес на послу, лош сан и висок крвни притисак, смртоносни су трио за рану смрт услед срчаних болести, закључили су истраживачи.

У студији коју су спровели немачки научници, учествовало је неколико радника са високим крвним притиском, чије здравље је праћено скоро 18 година.

Испитаници који су напоменули да имају стресан посао и лош сан, имали су три пута већу вероватноћу да ће умрети од срчаних болести, од оних који су добро спавали и који нису имали проблема на послу, закључак је студије.

„Чак 50 одсто одраслих има висок крвни притисак. То је главни фактор ризика за срчани удар, мождани удар, престанак рада срца, болести бубрега и прерану кардиоваскуларну смрт. Бројне студије су откриле повезаност између повећаног стреса на послу и ризика од кардиоваскуларних обољења. Један од ризика је и поремећај сна“, каже др Грег Фонаров, професор кардиологије.

У новој студији, истраживачи су објаснили да особе сa хипертензијом,  које су имале стресове на послу, имају двоструко већи ризик од умирања од кардиоваскуларних болести, него особе које лоше спавају.

Према водећем истраживачу, др Карлу Хајнцу Лудвигу, спавање би требало да буде време за  одмарање и враћање енергије. Уколико имате стрес на послу, сан вам помаже да се опоравите, преноси Health24.

„Лош сан и стрес на послу често иду руку под руку, а у комбинацији са хипертензијом, ефекти су још погубнији“, рекао је Карл Хајнц Лудвиг.

RTS

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here