ОПОМЕНА ХРВАТСKОЈ “Престаните да ТУЧЕТЕ мигранте”

Поделите:

Савет Европе затражило од Хрватске да заустави колективно протеривање и полицијско насиље над илегалним мигрантима, пише Индеx.хр.

Домаће и стране невладине организације већ месецима, како пише тај портал, оптужују хрватску владу за нехуман однос снага безбедности према мигрантима с Блиског истока који преко Хрватске покушавају да стигну до богатијих земаља западне Европе. Загреб те оптужбе одбацује, тврдећи да има једну од најобученијих европских полиција која професионално чува границе ЕУ.

Међутим, повереница за људска права СЕ Дуња Мијатовић више верује домаћим активистима, УНХЦР-у, оцјењујући информације невладиног сектора “доследнима и утемељенима”.

– Позивам хрватске власти да отворе хитне, доследне и независне истраге свих забележених случајева колективног протеривања и навода о насиљу над мигрантима, као и осталих кривичних дела попут крађе, као и да подузму све нужне мере како би се такво понашање зауставило и спречило – написала је Мијатовић у писму премијеру Андреју Пленковићу.

– Такође, позивам власти да свима који желе да затраже азил осигурају поштен поступак – додала је.

Шта кажу подаци УНХЦР-а

Према УХНЦР-у, Хрватска је од почетка 2018. колективно протерала 2.500 миграната. Њих 1.500 пријавило је да им није било омогућено да затраже азил, а 700 се пожалило на премлаћивање и на крађу новца и мобилних телефона.

Пучка заштитница грађана Лора Видовић навела је у извештају за 2017. да влада Хрватске није одговорила на њене захтеве за информацијама о истрагама о полицијском насиљу над мигрантима.

Мијатовић у писму премијеру каже да је свесна изазова с којима се Хрватска сусреће, али истиче и да сви напори у управљању миграцијама морају бити у складу с владавином права и обвезујућим међународним правним начелима.

– То се посебно односи на апсолутну забрану мучења те нехуманог и понижавајућег понашања или кажњавања према члану 3. Европске конвенције о људским правима те забрану колективног протеривања (чланак 4. протокола 4 конвенције) који се односи пођеднако и на тражиоце азила и на илегалне мигранте – рекла је Мијатовић.

Званичници негирају

Министарство унутрашњих послова ове године је забележило 3.200 илегалних прелазака границе, за четвртину више него прошле године.

– Ово је једна од најспособнијих и обученијих граничних полиција у Европи. 6.500 људи флексибилних и професионалних. Знамо да се носимо с кризним ситуацијама – рекао је недавно министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

– Хрватски полицајци раде по закону. Закон је такав да полиција штити границу од државних миграција. Не само да је то хрватски закон, то је и шенгенски закон – истакао је он.

индекс.хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here